RACJA Polskiej Lewicy: Zmiany we władzach

[2013-01-27 17:23:56]

Podczas posiedzenia Rady Krajowej partii RACJA Polskiej Lewicy w dniu 26 stycznia br. w Warszawie zdecydowano o nie udzieleniu wotum zaufania dotychczasowemu przewodniczącemu Ryszardowi Dąbrowskiemu i odwołano go z pełnionej funkcji. Decyzja była skutkiem publikacji zamieszczanych przez przewodniczącego partii na stronie internetowej. Dąbrowski krytykował m.in. formułę współpracy z Ruchem Palikota.

Rada Krajowa udzieliła jednocześnie wotum zaufania wiceprzewodniczącym partii oraz sekretarzowi generalnemu. Do czasu wyboru nowego przewodniczącego obowiązki będzie pełnił poseł Jan Cedzyński.

W uchwale Rady Krajowej największy nacisk położono na odtworzenie struktur oraz zdecydowaną poprawę relacji z terenowymi organizacjami Ruchu Palikota, jak również na odbudowanie wizerunku RACJI PL, jako partii postępowej i lewicowej – czytamy w komunikacie na stronie partii.

Damian Chodorek

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1819 - Simón Bolívar proklamował Republikę Kolumbii.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1940 - Urodził się Tabaré Vazquez, urugwajski polityk centrolewicowy, lekarz, były prezydent Urugwaju.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2015 - Carlos Agostinho do Rosário z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.