RACJA Polskiej Lewicy: Zmiany we władzach

[2013-01-27 17:23:56]

Podczas posiedzenia Rady Krajowej partii RACJA Polskiej Lewicy w dniu 26 stycznia br. w Warszawie zdecydowano o nie udzieleniu wotum zaufania dotychczasowemu przewodniczącemu Ryszardowi Dąbrowskiemu i odwołano go z pełnionej funkcji. Decyzja była skutkiem publikacji zamieszczanych przez przewodniczącego partii na stronie internetowej. Dąbrowski krytykował m.in. formułę współpracy z Ruchem Palikota.

Rada Krajowa udzieliła jednocześnie wotum zaufania wiceprzewodniczącym partii oraz sekretarzowi generalnemu. Do czasu wyboru nowego przewodniczącego obowiązki będzie pełnił poseł Jan Cedzyński.

W uchwale Rady Krajowej największy nacisk położono na odtworzenie struktur oraz zdecydowaną poprawę relacji z terenowymi organizacjami Ruchu Palikota, jak również na odbudowanie wizerunku RACJI PL, jako partii postępowej i lewicowej – czytamy w komunikacie na stronie partii.

Damian Chodorek

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.