Niemcy: Film dokumentalny o okupowanej Polsce

[2013-06-24 08:52:44]

23 czerwca wieczorem w reakcji na kontrowersje wokół serialu „Nasze matki, nasi ojcowie” niemiecka telewizja publiczna ZDF pokazała trwający niespełna 40 minut film dokumentalny o Polsce pod niemiecką okupacją.

Przypomniano w nim o niemieckiej agresji z września 1939 roku i ogromnych stratach poniesionych przez Polskę w czasie wojny. Przedstawiono też okoliczności powstania Armii Krajowej i jej działalność. Posiłkowano się relacjami historyków i żyjących żołnierzy AK. Na pytanie o rzekomy antysemityzm AK-owców jeden z nich odpowiedział, że w szeregach armii rzeczywiście dochodziło do antysemickich incydentów, ale był to margines.

Twórcy filmu przypomnieli o istnieniu Żegoty (Rady Pomocy Żydom przy Delegacie Rządu RP na Kraj) i podjętej przez AK próbie pomocy Żydom walczącym podczas powstania w getcie, a także o wielu przypadkach ratowania i ukrywania Żydów, lecz również o zbrodniach, m.in. w Jedwabnem.

Jak komentuje korespondent IAR w Berlinie, film stanowi reakcję na ostrą krytykę wywołaną przez serial „Nasze matki, nasi ojcowie”, w którym żołnierzy Armii Krajowej przedstawiono jako zagorzałych antysemitów. Niemiecka telewizja ZDF wyemitowała serial w marcu, zaś TVP w dniach 17–19 czerwca.

Jarosław Klebaniuk

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

22 września:

1792 - Francja: Zniesienie monarchii i ustanowienie Republiki Francuskiej.

1938 - Urodził się Dean Reed amerykański muzyk rockowy, aktor o lewicowych poglądach, zwany Czerwonym Elvisem. Wyemigrował do NRD.

1947 - W Szklarskiej Porębie rozpoczęła się konferencja 9 partii komunistycznych. Utworzono Biuro Informacyjne Partii Komunistycznych i Robotniczych (Kominform).

2002 - Niemcy: Rządząca koalicja SPD-Partia Zielonych wygrała wybory do Bundestagu.