Związkowcy chcą znacznego podwyższenia płacy minimalnej

[2014-05-29 11:25:00]

Szefowie trzech największych central związkowych, OPZZ, FZZ i Solidarności przedstawili ministrowi pracy propozycje wzrostu wynagrodzeń oraz rent i emerytur na 2015 rok.

Szefowie trzech największych centrali zgodzili się, że wzrost minimalnego wynagrodzenia za pracę powinien wynosić nie mniej niż 7%, co oznacza, że płaca minimalna miałaby w przyszłym roku wynosić co najmniej 1797 zł brutto. Rząd zaproponował, aby w 2015 roku minimalne wynagrodzenie wynosiło 1731 zł, czyli zaledwie 51 zł więcej niż w roku bieżącym.

Ponadto związkowcy zaproponowali wzrost wynagrodzeń w gospodarce narodowej nie mniej niż 5,6%, wzrost wynagrodzeń w państwowej sferze budżetowej nie mniej niż 9%. Wskaźnik emerytur i rent miałby wynosić nie mniej niż średnioroczny wskaźnik cen towarów i usług w 2014 roku zwiększony o połowę realnego wzrostu wynagrodzenia za pracę w bieżącym roku.

Przedstawiając swoje propozycje, związkowcy przywołali optymistyczne deklaracje rządu, zgodnie z którymi wzrost gospodarczy w bieżącym i przyszłym roku ma przekroczyć 3%.

OPZZ deklaruje, że 1797 zł to plan minimum. Związkowcy podkreślają, że coraz więcej pracujących otrzymuje wynagrodzenie niższe niż ustawowo określona płaca minimalna. Według danych GUS już blisko 15% pracowników osiąga dochody nie przekraczające minimalnej pensji. Ponadto w szybkim tempie rośnie skala umów cywilno-prawnych, których nie obejmują jakiekolwiek standardy płacowe. OPZZ podkreśla, że już ponad rok temu domagało się wprowadzenia minimalnej płacy godzinowej obowiązującej dla wszystkich rodzajów umów, a tymczasem wciąż są ogłoszenia, w których pracodawcy oferują 3-4 zł za godzinę pracy. W tej sytuacji związkowcy chcą, aby płaca minimalna wynosiła 50% średniego wynagrodzenia, co oznacza, że w 2015 roku osiągnęłaby poziom około 2 tys. zł.

Piotr Szumlewicz

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1920 - Urodził się Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1952 - W Hopkinsville urodziła się bell hooks ( właśc. Gloria Jean Watkins) amerykańska pisarka, poetka, feministka „trzeciej fali”, jedna z czołowych przedstawicielek czarnego feminizmu.

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.