Związkowcy chcą znacznego podwyższenia płacy minimalnej

[2014-05-29 11:25:00]

Szefowie trzech największych central związkowych, OPZZ, FZZ i Solidarności przedstawili ministrowi pracy propozycje wzrostu wynagrodzeń oraz rent i emerytur na 2015 rok.

Szefowie trzech największych centrali zgodzili się, że wzrost minimalnego wynagrodzenia za pracę powinien wynosić nie mniej niż 7%, co oznacza, że płaca minimalna miałaby w przyszłym roku wynosić co najmniej 1797 zł brutto. Rząd zaproponował, aby w 2015 roku minimalne wynagrodzenie wynosiło 1731 zł, czyli zaledwie 51 zł więcej niż w roku bieżącym.

Ponadto związkowcy zaproponowali wzrost wynagrodzeń w gospodarce narodowej nie mniej niż 5,6%, wzrost wynagrodzeń w państwowej sferze budżetowej nie mniej niż 9%. Wskaźnik emerytur i rent miałby wynosić nie mniej niż średnioroczny wskaźnik cen towarów i usług w 2014 roku zwiększony o połowę realnego wzrostu wynagrodzenia za pracę w bieżącym roku.

Przedstawiając swoje propozycje, związkowcy przywołali optymistyczne deklaracje rządu, zgodnie z którymi wzrost gospodarczy w bieżącym i przyszłym roku ma przekroczyć 3%.

OPZZ deklaruje, że 1797 zł to plan minimum. Związkowcy podkreślają, że coraz więcej pracujących otrzymuje wynagrodzenie niższe niż ustawowo określona płaca minimalna. Według danych GUS już blisko 15% pracowników osiąga dochody nie przekraczające minimalnej pensji. Ponadto w szybkim tempie rośnie skala umów cywilno-prawnych, których nie obejmują jakiekolwiek standardy płacowe. OPZZ podkreśla, że już ponad rok temu domagało się wprowadzenia minimalnej płacy godzinowej obowiązującej dla wszystkich rodzajów umów, a tymczasem wciąż są ogłoszenia, w których pracodawcy oferują 3-4 zł za godzinę pracy. W tej sytuacji związkowcy chcą, aby płaca minimalna wynosiła 50% średniego wynagrodzenia, co oznacza, że w 2015 roku osiągnęłaby poziom około 2 tys. zł.

Piotr Szumlewicz

Weekend Antykapitalizmu 2022
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115 (blisko stacji metra Ratusz)
11 czerwca (sobota) 14:30 – 12 czerwca (niedziela) 19:30
PRZEGLĄD na Targach Książki w Warszawie 2022
Warszawa, Plac Defilad w Warszawie
26 maja (czwartek) - 29 maja (niedziela)
UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

28 maja:

1871 - Upadek Komuny Paryskiej.

1899 - W Jenisiejsku na Syberii urodziła się Irena Krzywicka (z domu Goldberg) polska feministyczna pisarka, publicystka i tłumaczka. Współpracowniczka Tadeusza Boya-Żeleńskiego, propagatorka świadomego macierzyństwa.

1964 - Powstała Organizacja Wyzwolenia Palestyny (OWP).

2009 - Zmarł Jan Zaciura, polityk, związkowiec, prezes ZNP.