Dziewiętnasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-11-11 02:17:28]

W dziewiętnastym numerze „Tygodnika Faktycznie” znajdziemy obszerną rozmowę z aktorem i działaczem na rzecz świeckości państwa Krzysztofem Pieczyńskim m.in. o tym, że „religie zabijają Boga” oraz o roli Kościoła katolickiego w Polsce jako wielkiego hamulcowego rozwoju i emancypacji.

Wśród komentarzy znajdziemy tekst o Polsce, która potrzebuje powstania, ale nie zbrojnego, lecz powstania jako podniesienia się z kanap i foteli, czyli zerwania z kulturą bierności i pasywności. Piotr Szumlewicz pisze o horrendalnie wysokich zarobkach sportowców, które są dowodem na to, że kapitalizm często nie nagradza tego, co najbardziej społecznie użyteczne. Anna Dryjańska pisze o tym, że kobiety i niepełnosprawni stali się pionkami na politycznej szachownicy władzy.

Tygodnik w tym wydaniu sporo miejsca poświęca narodowcom – ich zmaganiom z facebookiem oraz wsparciu, jakie otrzymują od PiS i reprezentantów Kościoła. Zupełnie niedawno reprezentantów Młodzieży Wszechpolskiej przyjął na specjalnej audiencji kardynał Stanisław Dziwisz.

O niekonsekwencji PiS pisze Piotr Ikonowicz, który krytykuje niebezpieczny projekt rządu dotyczący mieszkalnictwa komunalnego. Może on doprowadzić do kłopotów poważniejszych niż te, które powoduje aktualny stan prawny. Prof. Jan Hartman przypomina o skali zakłamania prawicy, gdy mówi ona o odzyskaniu niepodległości przez Polskę.

Dwa spore materiały o seniorach – wprowadzenie do pisowskiej reformy emerytalnej oraz o katastrofalnym systemie limitów NFZ, który dla osób starszych oznacza po prostu brak szansy na dalsze życie.

Dział historyczny współtworzy tekst o Henryku Sławiku, polskim lewicowcu, który uratował ze swoim węgierskim współpracownikiem wiele tysięcy Żydów. W tym samym dziale także tekst o tym, dlaczego narodowcom nie wypada obecnie zawłaszczać święta 11 listopada. Przecież jeszcze nie tak dawno… zwalczali to święto.

W dziale światopoglądowym m.in. felieton o tym (Marek Krak), jak mogliby działać tzw. obrońcy życia, gdyby funkcjonowali na serio w obronie życia, a nie tylko w obronie określonej doktryny kościelnej.

Piotr Szumlewicz

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.