GUS: Stopa bezrobocia w październiku na poziomie 8,2%

[2016-11-25 14:22:16]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w październiku 2016 r. Wynika z nich, że pod koniec października stopa bezrobocia wyniosła 8,2% i w porównaniu do października 2015 r. spadła o 1,4 pkt. proc., a w porównaniu do września 2016 r. o 0,1 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec października zarejestrowanych było 1308 tys. bezrobotnych, czyli o 209 tys. mniej niż rok wcześniej i o 16 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

Z ogólnej liczby bezrobotnych 86,6% stanowiły osoby bez prawa do zasiłku.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 13,7%, kujawsko-pomorskim – 11,6%, podkarpackim – 11,3% oraz zachodniopomorskim – 10,6%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 5,0%, śląskie i małopolskie – po 6,6% i dolnośląskie i mazowieckie – po 7,2%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 27,3%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 24,4%, kętrzyńskim – 23,0% (woj. warmińsko-mazurskie) i bartoszyckim (woj. warmińsko-mazurskie) – 22,8%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 2,1%, w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) – 2,3%, w powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – 2,4% oraz Katowicach (woj. śląskie) – 2,9%.

Piotr Szumlewicz

5 czerwca:

1868 - Urodził się James Connolly, czołowy działacz i teoretyk irlandzkiego ruchu socjalistycznego, przywódca powstania wielkanocnego.

1878 - Urodził się Pancho Villa, meksykański rewolucjonista, przywódca partyzantki chłopskiej.

1883 - Urodził się John Maynard Keynes, wybitny brytyjski ekonomista.

1898 - Urodził się Federico García Lorca, poeta hiszpański; podczas wojny domowej zamordowany przez bojówkę Falangi.

1915 - Dania wprowadziła poprawkę do konstytucji gwarantującą kobietom prawo do głosowania.

1927 - W Warszawie rozpoczął się I Ogólnokrajowy Zlot Młodzieży Robotniczej i Dzień Sportu Robotniczego, zorganizowane przez OM TUR i Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych.

2005 - W wyniku referendum w Szwajcarii zalegalizowano związki homoseksualne.

2009 - W Peru najmniej 31 osób zginęło w starciach między policją a Indianami protestującymi przeciwko wydobyciu ropy i gazu ziemnego na terenie Amazonii.

2010 - Izraelscy żołnierze zajęli statek MV Rachel Corrie, ostatni z sześciu należących do tzw. Flotylli Pokoju, płynących z pomocą humanitarną dla Strefy Gazy.

2011 - W Bangladeszu odbył się ogólnokrajowy strajk generalny.

2015 - Ameenah Gurib-Fakim jako pierwsza kobieta objęła urząd prezydenta Mauritiusa.