Trzydziesty pierwszy numer "Tygodnika Faktycznie":

[2017-02-03 22:17:21]

"Tygodnik Faktycznie" w swoim piątym tegorocznym numerze podejmuje temat inwigilacji mniejszości narodowych, do czego przyznała się właśnie Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Narusza to konstytucyjne prawa obywateli naszego kraju. Niepokojąca jest też próba likwidacji przez władze zasłużonego już Ośrodka Monitorowania Zachowań Rasistowskich i Ksenofobicznych.

W tym numerze Piotr Szumlewicz analizuje nieskuteczną i szkodliwą polską politykę antynarkotykową, a Szymon Martys opisuje szaleństwa dekomunizacji na Lubelszczyźnie. Tygodnik angażuje się także obchodzoną 14 lutego akcję Nazywam się Miliard przeciwko przemocy wobec kobiet i dziewcząt.

W bieżącym wydaniu znajdziemy także dwa teksty na temat powszechnego dochodu gwarantowanego – analizę Anny Grodzkiej i wywiad z Ryszardem Szarfenbergiem.

Tygodnik donosi o tym, jak Partia Razem przeciwstawia się w Toruniu podarowaniu publicznej ziemi Kościołowi rzymskokatolickiemu. Ten dziwny pomysł wsparła prawica wszelkich odcieni i niektórzy lokalni działacze uważający się za lewicę.

W dziale historycznym przeczytamy tekst poświęcony Janowi Józefowi Lipskiemu. W dziale światopoglądowym znajdziemy artykuły o ważnych wyborach wieku dziecięcego oraz o hinduizmie jako pluralistycznej religii. W numerze też teksty o przemocowych formach religijności oraz o budzącej kontrowersje figurze zbawiciela.

Piotr Szumlewicz

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

10 grudnia:

1903 - Maria Curie-Skłodowska jako pierwsza kobieta otrzymała Nagrodę Nobla w dziedzinie fizyki.

1911 - Maria Curie-Skłodowska jako pierwsza uczona po raz drugi otrzymała Nagrodę Nobla - za pionierskie badania na polu radiochemii i odkrycie pierwiastka radu.

1923 - Urodził się Jorge Semprún, hiszpański pisarz, scenarzysta, filozof i polityk. W czasie II wojny światowej działacz francuskiego ruchu oporu, więzień Buchenwaldu, członek Komunistycznej Partii Hiszpanii działającej na terenie Francji.

1936 - W Warszawie zmarł Leon Wasilewski, polityk PPS i dyplomata.

1948 - ONZ uchwaliła Powszechną Deklarację Praw Człowieka.

2010 - W Warszawie zmarł Mieczysław Krajewski, ekonomista, działacz społeczny i polityczny, założyciel Niezależnej PPS, poseł na Sejm II kadencji.