26 tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-07-03 00:54:57]

Dwudziesty szósty numer „Tygodnika Faktycznie” przynosi sporo dawkę tematów społecznych, politycznych i związanych z zagadnieniami świeckości państwa oraz działalności (w tym „scenicznej”) Kościoła.

Tygodnik publikuje raport na temat sytuacji pracowników ZUS, któremu grozi pierwszy od 80 lat strajk oraz zapaść organizacyjna w obliczu fali podań o wcześniejszą emeryturę. Pismo publikuje także dwa teksty na temat sytuacji ratowników medycznych oraz powodów podejmowanych przez nich protestów.

Dział polityczny – jak zawsze bardzo obszerny – to m.in. tekst Piotra Szumlewicza o obsesyjnej „walce z komuną”, dziwnej reformie szkolnictwa, oraz kolejnych podsłuchach ludzi związanych z PO, których tropy prowadzą do PiS.

W dziale reporterskim m.in. teksty o Kościele nieradzącym sobie z problemem pedofilii kleru oraz nacjonalistycznym księdzu Międlarze, który w swoich audycjach internetowych przypuszcza gwałtowne ataki na czołowych polskich duchownych.

W dziale światopoglądowym pisma znajdziemy m.in. tekst o fenomenie mało znanego poza Polską księdza Bashobory, który objeżdża kraj jako cudotwórca i showman z odpłatnymi widowiskami muzyczno-ekstatycznymi. Tygodnik zamieszcza także tekst o społeczności Mosuo (cykl „Dżęder odwieczny”), która zamieszkuje chińskie Himalaje, a która od wieków tworzy rodziny-klany zarządzane przez najstarsze kobiety, w których nie ma instytucji małżeństwa ani nie docieka się ojcostwa dzieci.

W dziale historycznym znajdziemy m.in. tekst o konfliktach między nauczycielami a duchownymi w klerykalnej szkole międzywojennej.

Tygodnik zamieszcza także – jak co tydzień – felietony Jana Hartmana, Anny Grodzkiej, Piotra Ikonowicza, Andrzeja Jaczewskiego, Marka Kraka i Tomasz Kozłowskiego.

Piotr Szumlewicz

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

21 sierpnia:

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - Rosja: W przeprowadzonym przez nacjonalistów zamachu bombowym moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, głównie azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.