Indie: Tragedia dzieci w szpitalu

[2017-08-15 01:50:47]

Do tragedii doszło w mieście Gorakhpur w stanie Uttar Pradesh w północnych Indiach. W szpitalu zmarło 60 dzieci. Prokuratura wszczęła śledztwo. Przyczyną miała być przerwa w dostawie tlenu.

Na oddziale pediatrycznym miejscowego szpitala większość dzieci leczono na zapalenie opon mózgowych. Świadkowie relacjonują, że w pewnym momencie dla małych pacjentów zabrakło tlenu. Personel szpitala rozdał opiekującym się nimi krewnym torby do ręcznej resuscytacji. Mieli oni liczyć do trzech i naciskać torby. Dzieci umierały na oczach swoich matek i ojców.

Ostatecznie zmarło 60 dzieci, w tym 34 niemowląt. Najstarsza ofiara miała 12 lat. Według danych zebranych przez "Washington Post" co najmniej 20 zgonów spowodował niedobór tlenu.

Rodzice podejrzewają, że tlen się skończył, ponieważ szpital zalegał z zapłatą dostawcy. Natomiast dyrekcja szpitala broni się, utrzymując, że zwracała się do władz stanowych o pomoc finansową.
Tej wersji zdarzeń nie potwierdza minister zdrowia Sidharth Nath Singh (BJP). Przez dwie godziny występował brak butli ratunkowych. Przez ten czas prowadzono ręczną resuscytację - wyjaśniał.

Tragedia wstrząsnęła 200-milionowym Uttar Pradesh i całymi Indiami. Opozycja żąda ustąpienia nacjonalistycznych władz stanu. Ten rząd jest mordercą - stwierdził Raj Babbar, znany aktor i lokalny lider socjaldemokratycznego Kongresu Narodowego.

Waldemar Chamala

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 lipca:

1870 - Rady Generalne zatwierdziły I Międzynarodówkę.

1921 - W Łodzi początek obrad XVIII Kongresu PPS, który przyjął nowy statut partii. Uchwalono, że PPS nie będzie brać udziału w rządach koalicyjnych z partiami burżuazyjnymi. Podjęto decyzję o wystąpieniu z II Międzynarodówki. PPS liczyło 55 tys. członków.

1936 - Hiszpania: W Katalonii, utworzona przez anarchistów "Żelazna Kolumna", licząca ponad tysiąc milicjantów, wyruszyła z Barcelony, by walczyć z frankistami.

1952 - Egipt: Rewolucja lipcowa - obalenie monarchii.

1961 - Nikaragua: Powstał Sandinistowski Front Wyzwolenia Narodowego (FSLN).

1974 - Grecja: Upadek prawicowego reżimu "czarnych pułkowników".

1993 - Szwadron śmierci dokonał masakry bezdomnych dzieci pod kościołem Candelária w Rio de Janeiro.