Zawiercie: Razem w obronie pracowników huty szkła

[2017-08-31 08:39:42]

W środę Zawierciu odbyła się zorganizowana przez Partię Razem manifestacja w obronie Huty Szkła w Zawierciu.

Przedtem, o godzinie 12.00, w budynku magistratu odbyła się sesja Rady Miasta, która trwała rekordowo szybko i zakończyła się już około 12.45. Wszystkie interpelacje radni złożyli pisemnie, aby móc wcześniej skończyć posiedzenie i nie konfrontować się z protestującymi.

Kilkanaście minut później rozpoczęła się manifestacja. Uczestnicy mieli transparenty i wznosili okrzyki. Ich główne postulaty to propozycja przejęcia zakładu przez samorząd wojewódzki i przekształcenie go w muzeum techniki z czynną produkcją, pociągnięcie prezesa Jarosława Chłosty do odpowiedzialności karnej oraz przeprowadzenie przez CBA kontroli okoliczności prywatyzacji zakładu. Głos zabrali przedstawiciele partii Razem, a także działaczka "Solidarności" i radna PiS, Małgorzata Benc. Skonfliktowała się ona z uczestnikami protestu, którzy w odpowiedzi skandowali: "Do widzenia!".

Potem protestujący przeszli ulicami miasta pod hutę szkła, gdzie wysłuchali występu Krakowskiego Chóru Rewolucyjnego. Oklaskami i okrzykami "Chodźcie z nami!" zostały powitane pracownice zakładu opuszczające zakład po pracy.

Następnie wszyscy uczestnicy inną trasą powrócili przed urząd, gdzie - już wraz ze związkowcami z OPZZ - kontynuowali demonstrację. Głos zabrała m.in. przedstawicielka załogi.

Protest cieszył się sporym zainteresowaniem lokalnych i ogólnopolskich mediów. Udział w nim wzięli m.in współzałożyciel Razem, Adrian Zandberg oraz Justyna Samolińska, Mateusz Trzeciak i Maciej Konieczny z Zarządu Krajowego partii.

Waldemar Chamala

fot. WCh

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

23 sierpnia:

1818 - Urodził się Johann Eccarius, krawiec i publicysta niemiecki, sekretarz generalny Międzynarodowego Stowarzyszenia Robotników.

1927 - USA: Niccola Sacco i Bartolomeo Vanzetti, działacze anarchistyczni straceni w Bostonie po procesie poszlakowym w sprawie napadu i zabójstwa konwojenta. Egzekucji towarzyszyły liczne protesty związkowe.

1944 - Poległ Włodzimierz Miszewski, szef wyszkolenia bojowego zgrupowania warszawskiego Gwardii Ludowej PPS-WRN, późniejszy komendant zgrupowania warszawskiego Organizacji Wojskowej Pogotowia Powstańczego Socjalistów.

1975 - Komunistyczne siły Pathet Lao zdobyły stolicę Laosu, Wientian.