Prima Aprilis na lewica.pl

[2018-04-02 16:45:41]

Przyjęcie przez oddziały IPN z ziem zachodnich "niekomunistycznych" nazw byłoby wyrazem konsekwencji w ich działaniach. Skoro IPN kwestionuje wszystko co działo się po II Wojnie światowej oraz odbudowę kraju, powinien też wezwać na przykład do renegocjacji przebiegu zachodniej granicy. Została ona przecież ustalona w wyniku "agresji Armii Czerwonej".

Piotr Ciszewski

Wpis o planach dekomunizacji nazw miast był żartem z okazji 1 kwietnia. Niemniej oparliśmy go na faktycznych działaniach Instytutu Pamięci Narodowej, lansujących tezę o rzekomej "zamianie jednej okupacji na drugą", która miała nastąpić w latach 1944-1945.

Przedstawiciele IPN apelowali w przeszłości między innymi o to aby nie czcić czerwonoarmistów poległych podczas wyzwalania ziem Polski. Gdański oddział IPN mówił o "sowieckiej agresji na Gdańsk". Oddział krakowski wydał z kolei film propagandowy przedstawiający "zniewolenie" jakie nastąpiło w wyniku wkroczenia do miasta Armii Czerwonej.

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 czerwca:

1848 - W Paryżu rozpoczęło się powstanie robotnicze tzw. dni czerwcowe.

1898 - Urodził się Erich Maria Remarque (wł. Erich Paul Remark), niemiecki powieściopisarz, autor antywojennej powieści „Na zachodzie bez zmian”.

1899 - Urodził się Michał Kalecki, wybitny ekonomista polski. Członek PAN. Politycznie sympatyzował z lewicą, przed wojną z Komunistyczną Partią Polski.

1905 - Wybuch Powstania Łódzkiego. Robotnicy budują barykady i ścierają się z wojskami carskimi. Po stronie powstańców walczą bojowcy partii lewicowych. Walki trwają do 25 czerwca. Ginie kilkaset osób, gł. cywilów. Wojska carskie tracą kilkudziesięciu zabitych

1908 - Na Ślasku Cieszyńskim powstało Stowarzyszenie Młodzieży Robotniczej „Siła”.

1935 - W Warszawie zmarł Szymon Askenazy, wybitny historyk związany z centrolewicą.

1936 - Komisja Centralna Związków Zawodowych (KCZZ) uchwaliła protest przeciwko krwawym represjom wobec robotników i złożyła hołd poległym z rąk policji.

1937 - W Moskwie aresztowano a następnie zabito działacza KPP i redaktora organu prasowego KW Międzynarodówki Komunistycznej Maksymiliana Horwitz-Waleckiego.

1961 - Urodził się Jimmy Sommerville, szkocki piosenkarz, założyciel popularnych w latach 80. zespołów Bronski Beat i The Communards, ideowy lewicowiec, znany z walki o prawa gejów.

1976 - Kanadyjska Izba Gmin zniosła karę śmierci.

1986 - Hiszpania: Po wyborach parlamentarnych do władzy powrócili socjaldemokraci z PSOE.