Partia Razem: Pracujmy krócej

[2018-05-07 23:44:20]

Z kampanią na rzecz skrócenia dnia pracy do 7 godzin ruszyła Partia Razem.

Razem zaczęło dziś zbiórkę podpisów pod obywatelskim projektem ustawy o skróceniu czasu pracy bez zmniejszania wynagrodzeń.

Czemu 7 godzin? Bo - wyjaśniają pomysłodawcy wniosku - świat poszedł do przodu, a my dalej pracujemy tyle, co sto lat temu. Pracujemy znacznie wydajniej i efektywniej – dlatego stać nas na skrócenie czasu pracy!

Razem uzasadnia swój projekt kwestiami pracowniczymi i gospodarczymi. - Jesteśmy jednym z najbardziej przepracowanych społeczeństw w Europie - czytamy. - Spędzamy życie w pracy, zmagamy się ze stresem i nie mamy dla siebie czasu. Mniej godzin w pracy to w tym ujęciu więcej czasu dla rodziny i bliskich. To więcej czasu na odpoczynek i rozwijanie zainteresowań. To lepsze zdrowie i mniej nerwów. To korzyści dla nas – pracownic i pracowników – i dla całej gospodarki.

Żeby projekt ustawy skracającej dzień pracy do 7 godzin trafił do Sejmu, komitet prowadzący kampanię musi zebrać 100 tysięcy podpisów poparcia.

Więcej o kampanii i formularze do zbierania podpisów na stronie kampanii pracujmykrocej.pl

Marek Tobolewski

Czy Morawiecki sprzedał emerytów banksterom?
Warszawa, Al. Ujazdowskie 6A
21 maja (wtorek), godz. 17.00-19.00

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1891 - Urodził się Earl Browder, sekretarz generalny Komunistycznej Partii USA w latach 1932-45.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.