Alarm transportowy na Mazowszu

[2018-06-20 21:34:02]

20 czerwca na konferencji prasowej przewodniczący Rady OPZZ województwa mazowieckiego, Piotr Szumlewicz i wiceprezes Fundacji Nowe Spojrzenie, Piotr Figiel przedstawili pogarszającą się sytuację transportową na Mazowszu. Ich zdaniem stan publicznego transportu zbiorowego w województwie mazowieckim jest krytyczny. Likwidowane są kolejne połączenia PKS-owe, a transport kolejowy nie obejmuje wielu miejscowości. W konsekwencji znaczna część mieszkańców Mazowsza jest pozbawiona możliwości dojazdu do pracy, szkół, placówek służby zdrowia. Dalszy brak działań będzie skutkował pogłębiającym się wykluczeniem dziesiątek tysięcy mieszkańców, którzy już dzisiaj często mają utrudnione możliwości dojazdu do pracy, do szpitala czy do bliskich.

Zdaniem Figla i Szumlewicza obecnie obowiązujący plan transportowy w dalece niewystarczający sposób odpowiada na potrzeby transportowe mieszkańców i wymaga natychmiastowej aktualizacji. Dlatego mazowieckie OPZZ i Fundacja Nowe Spojrzenie zaapelowały do marszałka województwa, Adama Struzika o:

- Dodanie sieci linii w transporcie drogowym oraz wzbogacenie tras kolejowych o dodatkowe odcinki i linie.
- Powołanie mazowieckiego organizatora transportu (na wzór ZTM Warszawa), którego przedmiotem działalności byłyby: Analiza potrzeb transportowych mieszkańców regionu, analiza kosztów funkcjonowania transportu w regionie i emitowanie biletów obowiązujących u wszystkich przewoźników kolejowych oraz autobusowych, realizujących wojewódzkie przewozy o charakterze użyteczności publicznej (dotowane przez samorząd Mazowsza).
- Wprowadzenie zintegrowanego biletu ważnego we wszystkich środkach transportu wykonujących wojewódzkie przewozy o charakterze użyteczności publicznej (dotowanych przez samorząd Mazowsza).
- Otwarcie możliwości uzgodnień z organizatorami niższego szczebla w celu wprowadzenia zintegrowanego biletu, ważnego zarówno we wszystkich środkach transportu wykonujących wojewódzkie przewozy o charakterze użyteczności publicznej (dotowanych przez samorząd Mazowsza), jak i w środkach komunikacji miejskiej.

Piotr Szumlewicz

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

22 kwietnia:

1870 - W Symbirsku urodził się Włodzimierz Lenin, przywódca rewolucji bolszewickiej.

1912 - Ukazał się 1. numer powstałej z inicjatywy Lenina "Prawdy". Gazeta była przemycana na teren Rosji, a jej nakład sięgał 40-60 tys. egzemplarzy.

1989 - Na skutek protestów społecznych rząd M. Rakowskiego podjął decyzję o rezygnacji z budowy Elektrowni Jądrowej "Warta" w wielkopolskim Klempiczu.

2007 - Miała miejsce I tura wyborów prezydenckich we Francji - do II tury przeszli Nicolas Sarkozy i Ségolène Royal.

2009 - Afrykański Kongres Narodowy wygrał wybory parlamentarne w RPA.

2012 - We Francji odbyła się I tura wyborów prezydenckich, w której zwyciężył kandydat socjalistów François Hollande przed urzędującym prezydentem Nicolasem Sarkozym.