Warszawa: List otwarty Komitetu Obrony Praw Lokatorów

[2018-10-29 22:17:10]

Komitet Obrony Praw Lokatorów skierował list otwarty do Rafała Trzaskowskiego i Pawła Rabieja. Dotyczy on m.in. kwestii rekompensat dla lokatorów ze zwróconych kamienic, pierwszeństwa najmu i ustawy reprywatyzacyjnej.

Zdaniem Jakuba Żaczka z Komitetu Obrony Praw Lokatorów trzeba jak najszybciej rozwiązać problem dotyczący mieszkańców zreprywatyzowanych kamienic.

Na liście oczekujących cały czas są m.in. lokatorzy kamienicy przy ul. Skaryszewskiej 11 w dzielnicy Praga-Południe. Decyzję nakazującą miastu przyznanie im w trybie natychmiastowym lokali zastępczych komisja weryfikacyjna wydała w kwietniu. Lokatorzy nadal nie otrzymali przyznanych odszkodowań. Nie mają też praw do obiecanych przez stołeczne władze rekompensat.

Żaczek dodał, że liczy na zrozumienie ze strony Rabieja, który jest członkiem komisji weryfikacyjnej do spraw reprywatyzacji nieruchomości warszawskich.

Rafał Trzaskowski wygrał niedawne wybory na prezydenta Warszawy. Paweł Rabiej, zgodnie z umową koalicyjną zawartą pomiędzy Platformą Obywatelską a Nowoczesną, ma zostać wiceprezydentem stolicy.

wch

Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

19 października:

1899 - Urodził się Miguel Asturias, gwatemalski pisarz, przedstawiciel realizmu magicznego, noblista. Zaangażowany politycznie po stronie ruchów lewicowych, sprzeciwiał się rządom dyktatorskim i eksploatacji przez wielkie korporacje.

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1937 - Uchwałą Walnego Zjazdu Związku Lekarzy Państwa Polskiego wprowadzono tzw. paragraf aryjski.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo w RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.