Grecki eurodeputowany o prześladowaniach politycznych w Polsce

[2018-12-07 23:48:31]

6 grudnia w Warszawie odbyła się konferencja prasowa Konstantinosa Papadakisa, eurodeputowanego z Komunistycznej Partii Grecji (KKE). Dotyczyła represji, jakie dotykają komunistów w Polsce oraz obrony dziedzictwa historycznego społeczności greckiej w Polsce.

Papadakis mówił o procesie członków redakcji pisma „Brzask” wydawanego przez Komunistyczną Partię Polski oskarżonych o „promowanie totalitarnego systemu”. Zdaniem eurodeputowanego oskarżenia te są nie do zaakceptowania. To część działań władz zmierzających do delegalizacji działalności komunistycznej w Polsce. K. Papadakis przypomniał też o innych represjach politycznych w Polsce, w tym najściu policji na konferencję naukową w 200. rocznicę urodzin Karola Marksa.

Eurodeputowany opowiedział o akcjach solidarnościowych z prześladowanymi członkami KPP, między innymi pikietach pod polskimi placówkami dyplomatycznymi w Grecji oraz Włoszech, a także transparencie wywieszonym na Cyprze przez kibiców drużyny piłkarskiej Omonia Nikozja.

Grecki eurodeputowany poruszył również sprawę usunięcia w Dziwnowie tablicy upamiętniającej bojowników Demokratycznej Armii Grecji, którzy po wojnie domowej w tym kraju, trafili do Polski. Tablice usunięto na żądanie Instytutu Pamięci Narodowej. Zdaniem Papadakisa polskie władze usiłują ingerować w pamięć historyczną Greków. W samej Grecji weterani komunistycznego ruchu oporu mają pełne uprawnienia kombatanckie. Nie ma wątpliwości, że Demokratyczna Armia Grecji walczyła przeciwko niedemokratycznemu reżimowi. W związku z tym Papadakis spotkał się z przedstawicielami greckiej społeczności w Polsce, którzy złożyli już protest przeciwko dekomunizacji tablicy. W sprawie będą prowadzone dalsze działania. Papadakis nie wierzy aby obecne greckie władze z własnej inicjatywy wystosowały protest, jednak KKE będzie wywierać na nie nacisk.

Michał Warecki

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

26 stycznia:

1919 - Wybory do Sejmu Ustawodawczego; PPS i PPSD otrzymują łącznie 12,5 proc. głosów; PSL "Wyzwolenie" - 17 proc.

1944 - Urodziła się Angela Davis, działaczka na rzecz emancypacji Afroamerykanów w USA, socjalistka, feministka.

2004 - Zmarł Aleksander Małachowski, polityk, publicysta, honorowy przewodniczący Unii Pracy.

2009 - Po fali protestów w Reykjavíku prawicowy premier Islandii G. Haarde podał swój rząd do dymisji.

2012 - Polski rząd mimo sprzeciwu tysięcy internautów i ponad 2 tys. serwisów internetowych, zdecydował się podpisać porozumienie ACTA.

2015 - Aleksis Tsipras (SYRIZA) został zaprzysiężony na stanowisko premiera.

2017 - Alexander Van der Bellen został prezydentem Austrii.