Władze OPZZ wciąż konfrontacyjne wobec Piotra Szumlewicza

[2019-03-07 22:26:12]

W dniu 5 marca Prezydium Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych przyjęło oświadczenie, rozesłane następnie do setek związkowców, poświęcone sytuacji w Radzie OPZZ województwa mazowieckiego. Służy ono przede wszystkim odcięciu się władz centralnych OPZZ od Piotra Szumlewicza i potępieniu jego działań.

W piśmie Prezydium OPZZ ogłasza, że Piotr Szumlewicz – samodzielnie lub za pośrednictwem mediów – prowadził bezprecedensowy, szkalujący atak na OPZZ i osoby pełniące funkcje w ramach organów OPZZ”. Zdaniem władz centralnych OPZZ „informacje niezgodne ze stanem faktycznym, półprawdy, niedopowiedzenia i przeinaczenia, często przy wykorzystaniu technik manipulacyjnych, wyrażane w odniesieniu do osób pełniących funkcje w ramach organów OPZZ przekazywane były do członków organów OPZZ i organizacji członkowskich OPZZ, a także do opinii publicznej.

W piśmie czytamy też, że Prezydium OPZZ jednoznacznie wyraża dezaprobatę dla powyższych działań, uznaje je za godzące w interesy ruchu związkowego oraz zwraca uwagę wszystkim organizacjom członkowskim OPZZ, że takie nieodpowiedzialne i niezgodne z etosem związkowym zachowanie może prowadzić do destabilizacji w funkcjonowaniu OPZZ, utraty zaufania do OPZZ i do osób pełniących funkcje w organach OPZZ przez organizacje członkowskie OPZZ, zrzeszone w nich organizacje związkowe i członków tych organizacji oraz obniżenia zaufania do OPZZ i ruchu związkowego w Polsce przez opinię publiczną. Jest to szczególnie naganne w sytuacji nieprzychylności większości mediów do związków zawodowych i działalności związkowej.

Centrala podkreśla też, że Piotr Szumlewicz, w trakcie pełnienia funkcji, wielokrotnie dopuszczał się przekraczania kompetencji, podejmowania działań i przedstawiania oświadczeń sprzecznych z ustaleniami organów OPZZ.

Jednocześnie w ciągu ostatnich dni OPZZ odebrał Szumlewiczowi dostęp do maili służbowych i wymienił zamki w drzwiach OPZZ Mazowsze. Stało się tak, chociaż nawet członkowie kierownictwa deklarowali, że Szumlewicz wciąż jest pracownikiem rady mazowieckiej.

am

16 stycznia:

1931 - Urodził się Johannes Rau, polityk niemiecki, działacz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

1933 - Urodziła się Susan Sontag, amerykańska pisarka, eseistka, krytyk społeczny i aktywistka praw człowieka.

1945 - We Francji znacjonalizowano zakłady Renault.

2000 - Ricardo Lagos z Partii Socjalistycznej został wybrany na prezydenta Chile.

2004 - Zmarł Kalevi Sorsa, fiński polityk, wieloletni przywódca Partii Socjaldemokratycznej, czterokrotnie pełnił urząd premiera.

2008 - Zmarł Pierre Lambert, francuski trockista, lider Międzynarodowej Organizacji Komunistycznej (Organisation Communiste Internationaliste).

2010 - Aires Ali z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.

2016 - Tsai Ing-wen (Demokratyczna Partia Postępowa) jako pierwsza kobieta wygrała wybory prezydenckie na Tajwanie.