Litwa: Pierwsza tura wyborów prezydenckich i dwa referenda

[2019-05-13 23:23:49]

12 maja, w pierwszej turze wyborów prezydenckich na Litwie, żaden z 9 kandydatów nie zdobył ponad połowy głosów.

W drugiej turze, która odbędzie się 26 maja razem z wyborami do Parlamentu Europejskiego, zmierzy się dwoje kandydatów z największym poparciem: kandydatka konserwatystów z partii Związek Ojczyzny – Litewscy Chrześcijańscy Demokraci (TSK-LKD), była minister finansów Ingrida Šimonytė, którą poparło 31,13% wyborców (gł. z największych miast) i bezpartyjny ekonomista Gitanas Nausėda, który zdobył 30,95% głosów (gł. mieszkańców małych i średnich miast oraz rejonów wiejskich).

Trzecie miejsce zajął obecny premier Litwy, kandydat Litewskiego Związku Rolników i Zielonych (LVŽS) Saulius Skvernelis, z poparciem wielkości 19,7%.
Dopiero czwarty, znacznie słabszy wynik uzyskał kandydat Litewskiej Partii Socjaldemokratycznej (LSDP) Vytenis Andriukaitis z 4,8% głosów. Piąty był niezależny Arvydas Juozaitis z 4,7% głosów.

Szósty wynik uzyskał Waldemar Tomaszewski, kandydat AWPL-ZChR i Sojuszu Rosjan, zdobywając poparcie niespełna 4% głosujących. Wygrał w trzech rejonach – solecznickim, wileńskim i wisaginińskim.

Frekwencja w wyborach wyniosła 56,85%.

Wraz z wyborami odbyły się dwa ogólnokrajowe referenda. Pierwsze, wiążące, miało wprowadzić możliwość posiadania przez obywateli Litwy podwójnego obywatelstwa. Drugie, konsultacyjne, dotyczyło zmniejszenia liczby posłów w litewskim parlamencie. Za skutecznie przeprowadzone uznano tylko to pierwsze, gdyż wzięło w nim udział 52,6% uprawnionych. 37,7% głosujących opowiedziało się w nim za zmianą konstytucji, z czego wynika, że Litwini nie uzyskali prawa do posługiwania się podwójnym obywatelstwem. Referendum konsultacyjne nie spełniło wymogu dotyczącego frekwencji przekraczającej 50%, gdyż uczestniczyło w nim 47,3% uprawnionych.

wch

Kto w Europie głosuje na lewicę?
online
22 września (wtorek), godz. 18.30
Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.

2009 - Obalony i wypędzony z Hondurasu były prezydent Manuel Zelaya potajemnie wrócił do stolicy kraju Tegucigalpy, gdzie schronił się w ambasadzie Brazylii.