Dania: Socjaldemokraci wygrali wybory parlamentarne

[2019-06-05 21:17:18]

Opozycyjna Duńska Partia Socjaldemokratyczna (SD) wygrała środowe wybory parlamentarne z wynikiem 25,3 proc. i wraz z innymi partiami lewicowymi będzie miała większość w parlamencie - wynika z pierwszego sondażu exit poll.

Według sondażu drugie miejsce w wyborach zajęła centroprawicowa partia Venstre obecnego premiera Larsa Rasmussena, uzyskując 20,9 proc. poparcia, a trzecie - nacjonalistyczna Duńska Partia Ludowa z poparciem 9,8 proc. głosujących. To nacjonaliści są największymi przegranymi tych wyborów. W 2015 r. ich poparcie sięgnęło bowiem aż 21,1 proc.

W przeliczeniu na liczbę miejsc w parlamencie centrolewicowy blok przewodzony przez socjaldemokratów będzie miał 90 mandatów. Rządzący do tej pory blok centroprawicowy może liczyć jedynie na 75 miejsc w parlamencie. Pozostałe 4 mandaty przypadną partiom z Grenlandii i Wysp Owczych.

wch

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.