Dania: Socjaldemokraci wygrali wybory parlamentarne

[2019-06-05 21:17:18]

Opozycyjna Duńska Partia Socjaldemokratyczna (SD) wygrała środowe wybory parlamentarne z wynikiem 25,3 proc. i wraz z innymi partiami lewicowymi będzie miała większość w parlamencie - wynika z pierwszego sondażu exit poll.

Według sondażu drugie miejsce w wyborach zajęła centroprawicowa partia Venstre obecnego premiera Larsa Rasmussena, uzyskując 20,9 proc. poparcia, a trzecie - nacjonalistyczna Duńska Partia Ludowa z poparciem 9,8 proc. głosujących. To nacjonaliści są największymi przegranymi tych wyborów. W 2015 r. ich poparcie sięgnęło bowiem aż 21,1 proc.

W przeliczeniu na liczbę miejsc w parlamencie centrolewicowy blok przewodzony przez socjaldemokratów będzie miał 90 mandatów. Rządzący do tej pory blok centroprawicowy może liczyć jedynie na 75 miejsc w parlamencie. Pozostałe 4 mandaty przypadną partiom z Grenlandii i Wysp Owczych.

wch

4 sierpnia:

1919 - Do Budapesztu, w celu likwidacji Węgierskiej Republiki Rad, wkroczyły wojska rumuńskie i czechosłowackie.

1937 - "Gazeta Polska" opublikowała informację o aresztowaniu w Moskwie Sekretarza Generalnego KPP Juliana Leszczyńskiego-Leńskiego; Sekretariat Krajowy KPP uznał publikację za prowokację i atak na partię.

1944 - Zginął Krzysztof Kamil Baczyński, wybitny poeta, powstaniec, w gimnazjum członek Organizacji Młodzieży Socjalistycznej „Spartakus”, współpracownik konspiracyjnych pism młodzieży socjalistycznej - „Drogi” oraz „Płomieni”

1974 - Włochy: 12 osób zginęło w przeprowadzonym przez włoskich neofaszystów zamachu bombowym na pociąg ekspresowy relacji Rzym - Monachium.

1983 - W Górnej Wolcie (dziś Burkina Faso) doszło do zamachu stanu, w wyniku którego prezydentem został lewicowiec Thomas Sankara.

1993 - RPA: Czarnoskóra Yvy Metsepe-Casaburri została szefową państwowego radia i telewizji.

2004 - Czechy: Socjaldemokrata Stanislav Gross został premierem.

2005 - Izrael: W Szefaram dezerter z armii izraelskiej E.Natan-Zada otworzył ogień z autobusu, zabijając 4 izraelskich Arabów i raniąc 22 innych.

2016 - Nepal: Prachanda, lider maoistowskiej Komunistycznej Partii Nepalu został po raz drugi premierem.