Spadek stopy bezrobocia w UE

[2019-07-02 00:03:20]

Eurostat przedstawił dane na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w maju bieżącego roku. Zgodnie z nimi bezrobocie w UE-28 spadło z 6,9% w maju 2018 roku do 6,3% w maju 2019 roku. W kwietniu bieżącego roku stopa bezrobocia wynosiła 6,4%. W strefie euro poziom bezrobocia w maju 2018 roku wynosił 7,5%, a rok wcześniej 8,3%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Czechach – 2,2%, w Niemczech – 3,1% i w Holandii – 3,3%. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 18,1% (dane z marca bieżącego roku), w Hiszpanii – 13,6% i we Włoszech – 9,9%.

W ciągu ostatniego roku w 23 krajach UE odnotowano spadek stopy bezrobocia, w jednym stopa bezrobocia nie zmieniła się, a w czterech nastąpił wzrost liczby bezrobotnych. Największy spadek odnotowano w Grecji (z 20,2% do 18,1% między kwietniem 2018 i kwietniem 2019 r.), w Hiszpanii (z 15,4% do 13,6%) i na Cyprze (z 8,3% do 6,5%). Stopa bezrobocia nie zmieniła się w Austrii, a wzrosła w Szwecji, Danii, Polsce i Luksemburgu.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 15,1% do 14,3%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej było w Niemczech – 5,1%, w Holandii – 6,3% i w Czechach – 7,1%, a najwięcej w Grecji – 40,4% (w marcu), w Hiszpanii – 31,7% oraz we Włoszech – 30,5%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od maja 2018 roku do maja 2019 roku spadło z 6,6% do 6,1%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 7,1% do 6,6%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W maju bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 3,6% (rok wcześniej 3,8%).

Piotr Szumlewicz

6 grudnia:

1875 - Na wyspie Jersey zmarł Zenon Świętosławski, socjalista, współtwórca i ideolog Ludu Polskiego, współzałożyciel Gromady Rewolucyjnej Londyn.

1882 - W Cannes zmarł Louis Blanc, francuski działacz i pisarz polityczny, socjalista. Jeden z przywódców rewolucji lutowej 1848. Prekursor spółdzielczości.

1888 - Urodził się Árpad Szakasits, od 1938 przywódca Partii Socjaldemokratycznej; 1948-49 prezydent Węgier.

1898 - W Gustafs urodził się Gunnar Myrdal, szwedzki ekonomista, polityk i socjolog, laureat Nagrody Nobla z ekonomii w 1974.

1928 - W mieście Ciénaga w Kolumbii wojsko dokonało tzw. "bananowej masakry" nieustalonej do dziś liczby (od 47 do 2000) strajkujących pracowników firmy United Fruit Company.

1929 - W Dąbrowie Górniczej urodził się Kazimierz Imieliński, seksuolog, seksiatra, prof. nauk medycznych, prekursor polskiej seksuologii.

1998 - Wenezuela: Hugo Chávez wygrał wybory prezydenckie, uzyskując 56,24% głosów.

2008 - Grecja: Policjant zastrzelił w Atenach młodego anarchistę Aleksandrosa Grigolopoulosa.

2009 - Urzędujący prezydent Boliwii Evo Morales został wybrany na II kadencję.

2011 - Elio Di Rupo (Partia Socjalistyczna) został premierem Belgii.

2015 - Zjednoczona Partia Socjalistyczna Wenezueli (PSUV) poniosła porażkę w wyborach parlamentarnych z koalicją partii opozycyjnych.