Spadek stopy bezrobocia w UE

[2019-07-02 00:03:20]

Eurostat przedstawił dane na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w maju bieżącego roku. Zgodnie z nimi bezrobocie w UE-28 spadło z 6,9% w maju 2018 roku do 6,3% w maju 2019 roku. W kwietniu bieżącego roku stopa bezrobocia wynosiła 6,4%. W strefie euro poziom bezrobocia w maju 2018 roku wynosił 7,5%, a rok wcześniej 8,3%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Czechach – 2,2%, w Niemczech – 3,1% i w Holandii – 3,3%. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 18,1% (dane z marca bieżącego roku), w Hiszpanii – 13,6% i we Włoszech – 9,9%.

W ciągu ostatniego roku w 23 krajach UE odnotowano spadek stopy bezrobocia, w jednym stopa bezrobocia nie zmieniła się, a w czterech nastąpił wzrost liczby bezrobotnych. Największy spadek odnotowano w Grecji (z 20,2% do 18,1% między kwietniem 2018 i kwietniem 2019 r.), w Hiszpanii (z 15,4% do 13,6%) i na Cyprze (z 8,3% do 6,5%). Stopa bezrobocia nie zmieniła się w Austrii, a wzrosła w Szwecji, Danii, Polsce i Luksemburgu.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 15,1% do 14,3%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej było w Niemczech – 5,1%, w Holandii – 6,3% i w Czechach – 7,1%, a najwięcej w Grecji – 40,4% (w marcu), w Hiszpanii – 31,7% oraz we Włoszech – 30,5%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od maja 2018 roku do maja 2019 roku spadło z 6,6% do 6,1%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 7,1% do 6,6%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W maju bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 3,6% (rok wcześniej 3,8%).

Piotr Szumlewicz

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

19 sierpnia:

1909 - W Warszawie urodził się Jerzy Andrzejewski, prozaik, publicysta, felietonista, scenarzysta, poseł na Sejm PRL I kadencji, współzałożyciel KOR.

1919 - Centralny Komitet Wykonawczy PPS wydał odezwę wzywającą polską klasę robotniczą do udzielenia I Powstaniu Śląskiemu maksymalnej i wszechstronnej pomocy.

1936 - Hiszpania: Federico García Lorca, hiszpański poeta i dramatopisarz, został zamordowany przez bojówkę Falangi.

1937 - Policja otworzyła ogień do chłopów blokujących drogę w Harcie na Podkarpaciu, zabijając dwóch z nich.

1953 - W zaaranżowanym przez CIA i MI6 przewrocie został obalony premier Iranu M. Mosaddegh. Pełną władze w kraju przejął szach M. R. Pahlavi.

1994 - Sri Lanka: Chandrika Kumaratunga objęła funkcję premiera.