Grecja: Porażka Syrizy w wyborach, MeRA25 w parlamencie

[2019-07-09 09:32:21]

W niedzielę w Grecji odbyły się przedterminowe wybory parlamentarne. Wygrała je liberalno-konserwatywna Nowa Demokracja.

Będącą do tej pory w opozycji Nową Demokrację poparło 39,85 proc. wyborców. Rządząca do tej pory Grecją lewicowa Syriza zajęła drugie miejsce z wynikiem 31,53 proc. Trzecie miejsce z 8,10 proc. poparcia przypadło centrolewicowej koalicji Ruch na rzecz Zmiany (KINAL), tworzonej gł. przez partię PASOK. Czwartą pozycję zajęła Komunistyczna Partia Grecji (KKE) z 5,30 proc., a czwarte nacjonalistyczne Greckie Rozwiązanie z 3,70 proc.

Do parlamentu wejdzie też po raz pierwszy 9 posłów lewicowej partii MeRA25 Yanisa Varoufakisa, która otrzymało 3,44 proc. głosów.

Trzyprocentowego progu wyborczego nie przekroczyło tym razem neofaszystowskie ugrupowanie Złoty Świt z 2,93 proc. głosów.

Frekwencja - jak na Grecję - była niewysoka i wyniosła 57,92 proc. uprawnionych do głosowania.

Nowa Demokracja zdobyła 158 miejsc w 300-osobowym parlamencie, z uwagi na grecki system wyborczy, który przewiduje dodatkowa premię dla zwycięskiej partii w postaci 50 mandatów ekstra. Pozwoli jej to na samodzielne sprawowanie władzy.

Nowym premierem Grecji premierem Grecji ma zostać lider ND, Kyriakos Mitsotakis. Ma 49 lat, jest synem byłego premiera Konstantinosa Mitsotakisa i absolwentem uniwersytetów Harvarda, Stanforda i Harvard Business School. Dajcie mi 12 miesięcy, a przekonam rynki finansowe, że Grecja może się zmienić i to bez cięć socjalnych i obniżania emerytur (...) Będziemy pracować ciężko, by zmienić kraj – obiecywał, wzywając do powrotu Greków, którzy w skutek kryzysu 2008 wyemigrowali z kraju. Szacuje się, że jest to ponad 2 mln osób.

Greckie społeczeństwo jest wyraźnie zmęczone polityką oszczędnościową narzuconą Grecji przez Unie Europejską. Dla premiera Alexisa Tsiprasa wybory miały być sprawdzianem, czy jego polityka kompromisu między drastycznymi oszczędnościami a lewicową retoryką i obietnicami ochrony najsłabszych zdała egzamin. Politykę oszczędności - w zamian za pożyczki w wysokości 256 mld euro - narzuciły Grecji Komisja Europejska, Europejski Bank Centralny i Międzynarodowy Fundusz Walutowy.

wch

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.