Lewica zaprasza na marsz przeciwko przemocy

[2019-07-25 19:14:58]

W następstwie dramatycznych wydarzeń 20 lipca w Białymstoku, kiedy to bandy agresywnych chuliganów z prawicy zaatakowały uczestniczki i uczestników pokojowego Marszu Równości, trzy partie wchodzące w skład nowej koalicji lewicowej organizują w Białymstoku marsz przeciwko prawicowej przemocy.

Sojusz Lewicy Demokratycznej, Partia Razem i Wiosna wystosowały specjalne oświadczenie potępiające wybryki prawicowców i zapraszają do udziału w marszu przeciwko przemocy. W oświadczeniu czytamy między innymi:

W sobotę, 20 lipca, uczestnicy Marszu Równości w Białymstoku zostali brutalnie zaatakowani przez zorganizowane grupy agresywnych kontrmanifestantów. Skala przemocy i nienawiści z ich strony była bezprecedensowa.

To wydarzenie wstrząsnęło nami wszystkimi. W biały dzień, w centrum dużego miasta, agresywne grupy zaatakowały uczestników pokojowego marszu, w tym kobiety, młodzież i dzieci.
Nie możemy stać bezczynnie, musimy pokazać siłę – siłę ducha i serc, a nie pięści.

Musimy przeciwstawić złu szacunek, solidarność i współpracę. Taki jest interes społeczny, taki powinien być interes państwa i jego instytucji(...). My, lewica, stoimy po stronie słabszych i pokrzywdzonych. Stoimy po stronie otwartości i tolerancji. Nie ma naszej zgody na przemoc i agresję.

Polska jest naszym domem i każda oraz każdy z nas ma prawo czuć się w swoim kraju bezpiecznie – bez względu na orientację seksualną, płeć, wyznanie, status majątkowy czy pochodzenie.

Do udziału w pokojowej manifestacji zapraszamy przedstawicieli i przedstawicielki wszystkich grup społecznych i zawodowych, przedstawicieli rządu i prezydenta, organizacji pozarządowych, administracji publicznej i samorządu, członków i członkinie wszystkich partii i środowisk politycznych, wszystkich kościołów i związków wyznaniowych
.”

Oświadczenie podpisane jest przez Roberta Biedronia, Włodzimierza Czarzastego i Adriana Zandberga.

Partia Razem opublikowała na swojej stronie internetowej oświadczenie zatytułowane „Nie jesteście sami. Jesteśmy z Wami. Zawsze będziemy. Polska jest dla wszystkich„. Czytamy w nim między innymi: „Wczoraj w Białymstoku doszło do rzeczy strasznych. Ze zdjęć, nagrań i doniesień uczestników wyłania się ponury obraz: uczestników Marszu Równości bito, rzucano w nich petardami, butelkami, zgniłymi jajami i oblewano moczem. Wszystkiemu towarzyszyły wulgarne, obrzydliwe, agresywne okrzyki(…). Tu nie ma żadnej symetrii. Z jednej strony są pokojowi ludzie domagający się równych praw, bezpieczeństwa i wolności. Z drugiej jest ślepa nienawiść i agresja, cynicznie wykorzystująca biało-czerwone barwy do maskowania i usprawiedliwiania zachowań bandyckich, antyspołecznych i antyludzkich”.

Na profilu facebookowym partii Wiosna czytamy natomiast: „W ubiegły weekend wydarzyło się coś, co jeszcze do niedawna wydawało się niemożliwe. W biały dzień zorganizowane grupy przestępców zaatakowały uczestników (w tym kobiety, młodzież i dzieci) pokojowego Marszu Równości organizowanego przez Tęczowy Białystok(...).

Mówimy jednym głosem: nie ma naszej zgody na przemoc i dyskryminację ze względu na orientację seksualną (czy z jakiegokolwiek innego powodu). Polska jest naszym wspólnym domem. Każda oraz każdy z nas ma prawo czuć się tu bezpiecznie
.”

Marsz przeciwko przemocy w Białymstoku rozpocznie się na Pl. J. Piłsudskiego o godzinie 14:00

Bartłomiej Zindulski

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

19 października:

1899 - Urodził się Miguel Asturias, gwatemalski pisarz, przedstawiciel realizmu magicznego, noblista. Zaangażowany politycznie po stronie ruchów lewicowych, sprzeciwiał się rządom dyktatorskim i eksploatacji przez wielkie korporacje.

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1937 - Uchwałą Walnego Zjazdu Związku Lekarzy Państwa Polskiego wprowadzono tzw. paragraf aryjski.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo w RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.