Wylosowano numery list wyborczych

[2019-09-13 14:19:50]

Karty (wyborcze) rozdane. Organizacja tegorocznych wyborów przebiega w przyspieszonym trybie, co rzutuje na to, że powstało stosunkowo niewiele ogólnokrajowych list wyborczych, jak i takich, które skupiają się w kilku lub kilkunastu okręgach wyborczych. Sprawdzian wyborczy już 13 października. Pewne wydaje się, że miejsce pierwsze na liście wyborczej wzmocni szanse PSL w znalezieniu się w przyszłym Sejmie. Także trzecie miejsce od góry dla KW SLD jest dość korzystne dla wyborcy, który lustruje kartę do głosowania od góry. Karta wyborcza, tak jak w ostatnich wyborach do Parlamentu Europejskiego, ma mieć postać wielkiej kartki, na której będą oznaczone komitety wyborcze (według wylosowanej numeracji), a pod nazwą komitetu znajdą się nazwiska kandydatów do Sejmu z danej listy. Znacznie prościej będą wyglądać karty do głosowania na kandydatów do Senatu. W rzadkich wypadkach znajdziemy tam więcej niż trzy nazwiska.

tr
W dniu dzisiejszym Państwowa Komisja Wyborcza przeprowadziła losowanie list wyborczych dla poszczególnych komitetów startujących w wyborach parlamentarnych 13 października bieżącego roku. Pięć pierwszych miejsc na karcie do głosowania otrzymują komitety, które zarejestrowały swoich kandydatów we wszystkich 41 okręgach wyborczych do Sejmu. Są to kolejno:
Lista nr 1 - KW Polskie Stronnictwo Ludowe
Lista nr 2 - KW Prawo i Sprawiedliwość
Lista nr 3 - KW Sojusz Lewicy Demokratycznej
Lista nr 4 - KW Konfederacja Wolność i Niepodległość
Lista nr 5 - KKW Koalicja Obywatelska PO .N IPL Zieloni

Pozostałe komitety, które zarejestrowały listy w więcej niż w jednym okręgu, ale mniej niż we wszystkich 41 okręgach, otrzymały dalsze numery:
Lista nr 6 - KW Prawica
Lista nr 7 - KW Akcja Zawiedzionych Emerytów i Rencistów
Lista nr 8 - KWW Koalicji Bezpartyjni i Samorządowcy
Lista nr 9 - KW Skuteczni Piotra Liroya-Marca

Tomasz Rysz

6 grudnia:

1875 - Na wyspie Jersey zmarł Zenon Świętosławski, socjalista, współtwórca i ideolog Ludu Polskiego, współzałożyciel Gromady Rewolucyjnej Londyn.

1882 - W Cannes zmarł Louis Blanc, francuski działacz i pisarz polityczny, socjalista. Jeden z przywódców rewolucji lutowej 1848. Prekursor spółdzielczości.

1888 - Urodził się Árpad Szakasits, od 1938 przywódca Partii Socjaldemokratycznej; 1948-49 prezydent Węgier.

1898 - W Gustafs urodził się Gunnar Myrdal, szwedzki ekonomista, polityk i socjolog, laureat Nagrody Nobla z ekonomii w 1974.

1928 - W mieście Ciénaga w Kolumbii wojsko dokonało tzw. "bananowej masakry" nieustalonej do dziś liczby (od 47 do 2000) strajkujących pracowników firmy United Fruit Company.

1929 - W Dąbrowie Górniczej urodził się Kazimierz Imieliński, seksuolog, seksiatra, prof. nauk medycznych, prekursor polskiej seksuologii.

1998 - Wenezuela: Hugo Chávez wygrał wybory prezydenckie, uzyskując 56,24% głosów.

2008 - Grecja: Policjant zastrzelił w Atenach młodego anarchistę Aleksandrosa Grigolopoulosa.

2009 - Urzędujący prezydent Boliwii Evo Morales został wybrany na II kadencję.

2011 - Elio Di Rupo (Partia Socjalistyczna) został premierem Belgii.

2015 - Zjednoczona Partia Socjalistyczna Wenezueli (PSUV) poniosła porażkę w wyborach parlamentarnych z koalicją partii opozycyjnych.