Związkowa Alternatywa chce radykalnego zwiększenia kompetencji PIP

[2019-09-13 23:48:36]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa postuluje zmianę zakres kompetencji Państwowej Inspekcji Pracy. Nowa centrala związkowa domaga się radykalnego wzrostu wydatków budżetowych na Państwową Inspekcję Pracy i przyznanie PIP nowych uprawnień, w tym prawa do automatycznej zmiany umów cywilno-prawnych na etaty.

ZA uważa też, że etatowi związkowcy powinni uzyskać wszystkie kompetencje inspektorów pracy i stać się częścią PIP.

Ponadto związkowcy chcą stworzenia w obrębie PIP służby mundurowej i działu prokuratorskiego, który mógłby podejmować szybkie działania wobec pracodawców szczególnie brutalnie łamiących prawa pracownicze. Chodziłoby tu między innymi o walkę z mobbingiem i dyskryminacją, łamanie przepisów BHP czy niewypłacanie wynagrodzeń pracownikom.

Piotr Szumlewicz

4 sierpnia:

1919 - Do Budapesztu, w celu likwidacji Węgierskiej Republiki Rad, wkroczyły wojska rumuńskie i czechosłowackie.

1937 - "Gazeta Polska" opublikowała informację o aresztowaniu w Moskwie Sekretarza Generalnego KPP Juliana Leszczyńskiego-Leńskiego; Sekretariat Krajowy KPP uznał publikację za prowokację i atak na partię.

1944 - Zginął Krzysztof Kamil Baczyński, wybitny poeta, powstaniec, w gimnazjum członek Organizacji Młodzieży Socjalistycznej „Spartakus”, współpracownik konspiracyjnych pism młodzieży socjalistycznej - „Drogi” oraz „Płomieni”

1974 - Włochy: 12 osób zginęło w przeprowadzonym przez włoskich neofaszystów zamachu bombowym na pociąg ekspresowy relacji Rzym - Monachium.

1983 - W Górnej Wolcie (dziś Burkina Faso) doszło do zamachu stanu, w wyniku którego prezydentem został lewicowiec Thomas Sankara.

1993 - RPA: Czarnoskóra Yvy Metsepe-Casaburri została szefową państwowego radia i telewizji.

2004 - Czechy: Socjaldemokrata Stanislav Gross został premierem.

2005 - Izrael: W Szefaram dezerter z armii izraelskiej E.Natan-Zada otworzył ogień z autobusu, zabijając 4 izraelskich Arabów i raniąc 22 innych.

2016 - Nepal: Prachanda, lider maoistowskiej Komunistycznej Partii Nepalu został po raz drugi premierem.