Kosowo: Centrolewicowa opozycja przejmie władzę?

[2019-10-08 10:50:44]

Dwa opozycyjne ugrupowania – centrolewicowe Samostanowienie (VV) oraz centroprawicowa Demokratyczna Liga Kosowa (LDK) – zdobyły najwięcej głosów w przedterminowych wyborach parlamentarnych 6 października. Żadne z nich nie zdobyło jednak samodzielnej większości.

Najwięcej głosów – 25,81 proc. – zdobyło VV, niewiele mniej – 24,95 proc. – LDK. W żadnym z tych wypadków nie ma mowy o uzyskaniu samodzielnej większości w liczącym 120 miejsc kosowskim parlamencie. Dwie rządzące dotąd partie – Demokratyczna Partia Kosowa (PDK) na czele z prezydentem Hashimem Hacim oraz Sojusz na rzecz Przyszłości Kosowa (AAK) premiera Ramusha Haradinaja – zajęły dopiero trzecie i czwarte miejsce. Pierwszą z nich poparło 21,27 proc. wyborców, zaś drugą – 11,5 proc.

Największym wygranym wyborów jest lider VV – 44-letni Albin Kurti(na zdjęciu), który zapewne otrzyma od prezydenta misję utworzenia gabinetu. Zrobię wszystko co możliwe, aby powołać rząd tak szybko jak to możliwe. Zbliża się koniec roku i musimy uchwalić budżet – zapowiedział Kurti podczas wieczoru wyborczego.

Lider VV ma dwa wyjścia. Może rozpocząć negocjacje koalicyjne z LDK i jej liderką Vjosą Osmani albo spróbować porozumieć się z ugrupowaniami mniejszości narodowych, które łącznie będą mieć co najmniej 20 posłów. Jednak koalicja złożona z VV oraz małych ugrupowań reprezentujących kosowskich Serbów, Turków i Bośniaków byłaby bardzo trudna do utrzymania.

wch

fot. Wikimedia Commons

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1920 - Urodził się Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.