Wybory parlamentarne w Polsce - 13 października 2019 r. (akt.)

[2019-10-12 13:51:05]

Wybory parlementarne 13 października 2019 roku przebiegały pod znakiem zwiększonej frekwencji. Frekwencja o godzinie 12.00 wyniosła w skali kraju 18,14 % - podała Państwowa Komisja Wyborcza. W poprzednich wyborach parlamentarnych, w 2015 roku, wynosiła ona 16,47 %.

Potwierdziły to dane o frekwencji z godziny 17.00. Wyniosła ona 45,94 %. Frekwencja ta jest wyższa o 6,97 punktu procentowego niż cztery lata temu. Najwyższą frekwencję odnotowano w województwach mazowieckim, małopolskim i pomorskim. Najniższą zaś tradycyjnie w województwach opolskim i warmińsko-mazurskim.

Zgodnie z przewidywaniami wybory parlamentarne wygrało Prawo i Sprawiedliwość. Sondaż Exit-Poll daje rządzącemu ugrupowaniu 43,6 %. Na drugim miejscu znajduje się Koalicja Obywatelska z 27,4 %. Ostatnie miejsce na podium zajmuje lewicowa koalicja startująca pod barwami SLD. Sondaż daje jej 11,8% głosów. Niespodziewanie dobry wynik odniosło Polskie Stronnictwo Ludowe zasilone wieloma działaczami Ruchu Kukiz'15. Sondaż daje mu aż 9,6 %. Żaden z wcześniejszych sondaży nie przewidywał tak dobrego wyniku ludowców. Na końcu stawki w kolejce do parlamentu znajduje się Konfederacja, sojusz narodowców i korwinistów, który według sondaży otrzymał 6,4 % poparcia.

Szacowana frekwencja wyniosła wg IPSOS 61,1%.

Aktualizacja, 14 października 2019, godzina 18.00

PiS traci większość w Senacie, zdobywając 49 mandatów, opozycja zaś zdobywa przewagę 51 mandatów, w tym 2 senatorów z Lewicy.

Oficjalne wyniki wyborów parlamentarnych 2019 wyglądają następująco (100% komisji):
PiS: 43,59% (235 mandatów)
KO: 27,40% (134 mandaty)
Lewica: 12,56% (49 mandatów)
PSL: 8,55% (30 mandatów)
Konfederacja: 6,81% (11 mandatów)
pozostałe komitety: 1,09% (Mniejszość Niemiecka - 1 mandat).

Tomasz Rysz

8 grudnia:

1886 - Urodził się Diego Riviera, meksykański malarz, socjalista, mąż Fridy Kahlo.

1906 - W Częstochowie aresztowano 87 działaczy PPS i SDKPiL.

1907 - Bojowiec PPS Józef Andersz został skazany na karę śmierci przez Wojskowy Sąd Okręgowy w Warszawie.

1912 - W Przemyślu otwarto Dom Robotniczy, wybudowany z inicjatywy Hermana Liebermana, posła PPSD do parlamentu wiedeńskiego.

1919 - W Warszawie rozpoczęła się konferencja kobiet członkiń PPS, która wybrała Centralny Wydział Kobiecy PPS i określiła zasady pracy partyjnej wśród kobiet.

1923 - Rozpoczął się II Zjazd Związku Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej; organizację opuściła frakcja komunistyczna.

1943 - Stanisław Chudoba, sekretarz KC RPPS, został rozstrzelany przez Niemców w Warszawie.

1980 - W Nowym Jorku przed własnym domem został zamordowany John Lennon, genialny muzyk, socjalista.

1986 - We Francji po wielotysięcznych demonstracjach studentów i licealistów oraz skandalu wywołanym śmiercią studenta pobitego przez policję, prawicowy rzad wycofał kontrowersyjny projekt zmian w szkolnictwie wyższym, a jego autor podał się do dymisji.

1988 - We Wrocławiu rozpoczął się pierwszy kongres PPS-RD.

2010 - W strajku generalnym w Czechach wzięło udział około 148 tys. osób a dalszych 190 tys. aktywnie wspierało strajkujących.