Wybory parlamentarne w Polsce - 13 października 2019 r. (akt.)

[2019-10-12 13:51:05]

Wybory parlementarne 13 października 2019 roku przebiegały pod znakiem zwiększonej frekwencji. Frekwencja o godzinie 12.00 wyniosła w skali kraju 18,14 % - podała Państwowa Komisja Wyborcza. W poprzednich wyborach parlamentarnych, w 2015 roku, wynosiła ona 16,47 %.

Potwierdziły to dane o frekwencji z godziny 17.00. Wyniosła ona 45,94 %. Frekwencja ta jest wyższa o 6,97 punktu procentowego niż cztery lata temu. Najwyższą frekwencję odnotowano w województwach mazowieckim, małopolskim i pomorskim. Najniższą zaś tradycyjnie w województwach opolskim i warmińsko-mazurskim.

Zgodnie z przewidywaniami wybory parlamentarne wygrało Prawo i Sprawiedliwość. Sondaż Exit-Poll daje rządzącemu ugrupowaniu 43,6 %. Na drugim miejscu znajduje się Koalicja Obywatelska z 27,4 %. Ostatnie miejsce na podium zajmuje lewicowa koalicja startująca pod barwami SLD. Sondaż daje jej 11,8% głosów. Niespodziewanie dobry wynik odniosło Polskie Stronnictwo Ludowe zasilone wieloma działaczami Ruchu Kukiz'15. Sondaż daje mu aż 9,6 %. Żaden z wcześniejszych sondaży nie przewidywał tak dobrego wyniku ludowców. Na końcu stawki w kolejce do parlamentu znajduje się Konfederacja, sojusz narodowców i korwinistów, który według sondaży otrzymał 6,4 % poparcia.

Szacowana frekwencja wyniosła wg IPSOS 61,1%.

Aktualizacja, 14 października 2019, godzina 18.00

PiS traci większość w Senacie, zdobywając 49 mandatów, opozycja zaś zdobywa przewagę 51 mandatów, w tym 2 senatorów z Lewicy.

Oficjalne wyniki wyborów parlamentarnych 2019 wyglądają następująco (100% komisji):
PiS: 43,59% (235 mandatów)
KO: 27,40% (134 mandaty)
Lewica: 12,56% (49 mandatów)
PSL: 8,55% (30 mandatów)
Konfederacja: 6,81% (11 mandatów)
pozostałe komitety: 1,09% (Mniejszość Niemiecka - 1 mandat).

Tomasz Rysz

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1953 - W fabryce na Żeraniu wyprodukowano pierwszy polski silnik do samochodu FSO Warszawa M-20.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1987 - Zmarł Einar Gerhardsen, norweski polityk, trzykrotny premier Norwegii w latach 1945-51, 1955-63 oraz 1963-65, członek Norweskiej Partii Pracy. Stworzył plan odbudowy Norwegii po drugiej wojnie światowej.

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).

2004 - Niemcy: Wybory do Landtagu Brandenburgii wygrała SPD przed PDS.