Powstał wspólny klub parlamentarny Lewicy

[2019-11-10 18:30:25]

Sojusz Lewicy Demokratycznej, Wiosna i Lewica Razem zadecydowały o utworzeniu wspólnego, trzeciego co do wielkości w Sejmie RP klubu parlamentarnego.

Na swym pierwszym posiedzeniu 6 listopada szefem tego koalicyjnego klubu został Krzysztof Gawkowski z Wiosny, a jego pierwszą zastępczynią Marcelina Zawisza z Lewicy Razem.

Prezydium klubu Lewicy będzie liczyć 10 osób. Pozostali wiceprzewodniczący to m.in.: z SLD – Małgorzata Sekuła-Szmajdzińska i Tomasz Trela; z Wiosny – Beata Maciejewska, Monika Pawłowska i Krzysztof Śmiszek; z Lewicy Razem – Magdalena Biejat. Sekretarzem klubu został Dariusz Wieczorek z SLD, a rzecznikiem prasowym – Anna Maria Żukowska z SLD.

Uzgodniono ponadto, że lider SLDWłodzimierz Czarzasty będzie kandydatem Lewicy na wicemarszałka Sejmu, a Gabriela Stanecka-Morawska – na wicemarszałka Senatu. Ma być również wspólny kandydat na Prezydenta RP.

Członkowie klubu Lewicy przyjęli także deklarację programową “Polska Jutra – Deklaracja Lewicy”. Podkreślają w niej m.in., że marzą o Polsce, w której wszyscy są “różni, ale każda i każdy jest równie ważny”, wszyscy są “częścią wspólnoty, która nikogo nie wyklucza i nie pozostawia samemu sobie”, a “interes społeczny jest ważniejszy niż partyjny”.

Wierzymy, że Polska w XXI wieku może być nowoczesnym państwem dobrobytu – świeckim, szanującym uniwersalną zasadę praworządności i silnie zakorzenionym we wspólnocie Unii Europejskiej” – głosi dokument przyjęty przez parlamentarny klub Lewicy.

wch

18 października:

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.