Niemcy: Nowi liderzy SPD zerwą wielką koalicję?

[2019-12-02 00:33:44]

Socjaldemokratyczna Partia Niemiec wybrała nowych przewodniczących. Najwięcej głosów otrzymali Saskia Esken i Norbert Walter-Borjans.

Posłanka do Bundestagu i były minister finansów Nadrenii Północnej-Westfalii otrzymali 53,06% głosów. W finałowym głosowaniu wśród ponad 426,5 tys. członków SPD pokonali oni dużo bardziej znaną parę polityków – ministra finansów w obecnym rządzie federalnym Olafa Scholza i byłą posłankę landtagu Brandenburgii Klarę Geywitz.

Nowe kierownictwo reprezentuje bardziej lewicowe skrzydło SPD. Oboje ostro krytykowali wielką koalicję z CDU/CSU.

Esken zapowiedziała, że 6 grudnia zjazd SPD podejmie decyzję o kontynuacji koalicji z chadekami.

Walter-Borjans podkreślił, że w niektórych kwestiach, takich jak ochrona klimatu, potrzebne są bardziej ambitne postanowienia, niż te, które do tej pory zapadły. Zjazd SPD musi zdecydować, które punkty mogą poczekać, a które są na tyle pilne, że socjaldemokraci zapytają o kontynuację rządów.

Niemiecka Konfederacja Związków Zawodowych (DGB) wezwała socjaldemokratów do kontynuacji rządów wielkiej koalicji. Saskia Esken i Norbert Walter-Borjans powinni jak najlepiej wesprzeć rząd w drugiej połowie jego kadencji, aby zrealizować jeszcze resztę projektów zapisanych w umowie koalicyjnej – powiedział lider DGB, Reiner Hoffmann w wywiadzie dla „Bild am Sonntag".

Z kolei lewicowa partia die Linke zaapelowała do SPD, by rozważyła nowe koalicje. Nasz kraj potrzebuje zmiany społeczno-gospodarczej, a to jest możliwe tylko poprzez sojusze na lewo od chadecji. Do tego potrzeba energicznej SPD i silnej die Linke. – zaznaczyła Katja Kipping, współprzewodnicząca tej partii.

dom, wch

5 czerwca:

1868 - Urodził się James Connolly, czołowy działacz i teoretyk irlandzkiego ruchu socjalistycznego, przywódca powstania wielkanocnego.

1878 - Urodził się Pancho Villa, meksykański rewolucjonista, przywódca partyzantki chłopskiej.

1883 - Urodził się John Maynard Keynes, wybitny brytyjski ekonomista.

1898 - Urodził się Federico García Lorca, poeta hiszpański; podczas wojny domowej zamordowany przez bojówkę Falangi.

1915 - Dania wprowadziła poprawkę do konstytucji gwarantującą kobietom prawo do głosowania.

1927 - W Warszawie rozpoczął się I Ogólnokrajowy Zlot Młodzieży Robotniczej i Dzień Sportu Robotniczego, zorganizowane przez OM TUR i Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych.

2005 - W wyniku referendum w Szwajcarii zalegalizowano związki homoseksualne.

2009 - W Peru najmniej 31 osób zginęło w starciach między policją a Indianami protestującymi przeciwko wydobyciu ropy i gazu ziemnego na terenie Amazonii.

2010 - Izraelscy żołnierze zajęli statek MV Rachel Corrie, ostatni z sześciu należących do tzw. Flotylli Pokoju, płynących z pomocą humanitarną dla Strefy Gazy.

2011 - W Bangladeszu odbył się ogólnokrajowy strajk generalny.

2015 - Ameenah Gurib-Fakim jako pierwsza kobieta objęła urząd prezydenta Mauritiusa.