Partia Demokratyczna: Biden prowadzi, Sanders się trzyma, reszta rezygnuje

[2020-03-10 18:12:53]

We wtorek (10 marca) prawybory Partii Demokratycznej w kolejnych kilku stanach. Na placu boju, po superwtorku (3 marca) sprzed tygodnia, pozostali wyłącznie Joe Biden i Bernie Sanders, zaś reszta kandydatów zrezygnowała. Elizabeth Warren, Pete Buttigieg, Amy Klobuchar i Michael Bloomberg solidarnie przekazali swoje poparcie Joe Bidenowi po kiepskich wynikach sprzed tygodnia. Joe Biden zwyciężył wówczas w takich stanach, jak Alabama, Arkansas, Maine, Massachussetts, Karolina Północna, Oklahoma, Teksas, Tennessee oraz Virginia. Jak widać, są to głównie stany amerykańskiego Południa, konserwatywne, dawniej reprezentujące konserwatywny odłam Partii Demokratycznej, zaś dziś dające przewagę kandydatom Partii Republikańskiej. Sanders zwyciężył w stanach "Dzikiego Zachodu": w Kalifornii, Kolorado, Utah i w Nevadzie. Tym samym zdobył mniejszą liczbę delegatów niż Biden, który ma szerokie poparcie centrum i prawicy Partii Demokratycznej. Sanders cieszy się natomiast poparciem osób młodych i o skłonnościach socjaldemokratycznych. Pomimo swego wieku, liczy w szczególności na głosy osób młodych, często zadłużonych, kręgów akademickich oraz na głosy mniejszości latynoskiej (co chyba jest już widoczne po jego zwycięstwach w południowo-zachodniej części USA). W dniu dzisiejszym Biden i Sanders stoczą bój o takie stany, jak Idaho, Michigan, Missisipi, Missouri, Dakota Północna i Waszyngton.

Sanders liczy przede wszystkim na ten drugi stan, ludny, ale pogrążony w problemach gospodarczych od kilku dekad, oraz na ten ostatni, który jest prekursorem progresywizmu w wielu dziedzinach życia w USA, przede wszystkim zaś w podnoszeniu płacy minimalnej i standardów socjalnych.

Tomasz Rysz

fot. Michael Stokes, Wikimedia Commons

USA – REWOLTA PRZECIW RASIZMOWI I POLICYJNEJ PRZEMOCY
3 czerwca (środa), godz. 18.30

2 czerwca:

1882 - Zmarł Giuseppe Garibaldi, włoski rewolucjonista, żołnierz i polityk, działacz i bojownik na rzecz zjednoczenia Włoch.

1916 - Zakończył się strajk warszawskich tramwajarzy, złamany represjami policji.

1941 - W odwecie za opór stawiany przez miejscową ludność niemieckim spadochroniarzom podczas desantu na Kretę rozstrzelali oni kilkudziesięciu mężczyzn z wioski Kondomari.

1946 - Włosi opowiedzieli się w referendum za zniesieniem monarchii i ustanowieniem republiki.

1967 - Jedna osoba zginęła, a 60 zostało rannych w wyniku starć lewicowej młodzieży z policją w trakcie demonstracji przeciwko wizycie szacha Iranu Rezy Pahlawiego w Berlinie Zachodnim.

2007 - W Rostocku (płn. Niemcy) 80 tys. alterglobalistów demonstrowało przeciwko szczytowi G8. Doszło do gwałtownych starć z policją.

2018 - Pedro Sánchez (PSOE) został premierem Hiszpanii.