Wybory prezydenckie 10 maja br. nie odbędą się

[2020-05-07 10:44:24]

Po wczorajszym (06.05.2020), pełnym emocji dniu, w którym senat przestał procedować nad kwestią wyborów w formie korespondencyjnej, uchwalając swą niezgodę na przeprowadzenie wyborów korespondencyjnych, współorganizowanych przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Pocztę Polską, sejm nie zajął się kwestią odrzucenia senackiego weta. Było to spowodowane m.in. małą szansą osiągnięcia przez sejm większości odnośnie przeprowadzenia wyborów 10 maja, które z uwagi na brak przygotowanych komisji wyborczych, jak i gotowości samych obywateli i pracowników Poczty Polskiej, mogłyby zakończyć się organizacyjną klapą i spadkiem notowań rządowych. Jedynym dobrym dla sejmowej większości wyjściem okazała się konferencja prasowa Jarosława Kaczyńskiego i Jarosława Gowina, którzy ogłosili, że w obecnych warunkach organizacyjnych i epidemicznych, wybory 10 maja nie mają szans na realizację. Marszałek Sejmu, Elżbieta Witek, skierowała pismo do Sądu Najwyższego ws. niemożności przeprowadzenia wyborów w zaistniałej sytuacji. Oczekuje się, że Sąd Najwyższy w sytuacji nieodbycia się wyborów, wyda orzeczenie o konieczności wytypowania nowego terminu przez Marszałka Sejmu, który zgodnie z konstytucją i prawem wyborczym, przypadnie na lipiec lub sierpień tego roku. Z uwagi na tryb, w jaki się to odbywa, w szczególności tryb prawny, posłowie Lewicy zapowiedzieli działania na rzecz powołania niezależnej komisji śledczej, która miałaby się zająć okolicznościami nieodbycia się wyborów prezydenckich 10 maja br.

Tomasz Rysz

8 grudnia:

1886 - Urodził się Diego Riviera, meksykański malarz, socjalista, mąż Fridy Kahlo.

1906 - W Częstochowie aresztowano 87 działaczy PPS i SDKPiL.

1907 - Bojowiec PPS Józef Andersz został skazany na karę śmierci przez Wojskowy Sąd Okręgowy w Warszawie.

1912 - W Przemyślu otwarto Dom Robotniczy, wybudowany z inicjatywy Hermana Liebermana, posła PPSD do parlamentu wiedeńskiego.

1919 - W Warszawie rozpoczęła się konferencja kobiet członkiń PPS, która wybrała Centralny Wydział Kobiecy PPS i określiła zasady pracy partyjnej wśród kobiet.

1923 - Rozpoczął się II Zjazd Związku Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej; organizację opuściła frakcja komunistyczna.

1943 - Stanisław Chudoba, sekretarz KC RPPS, został rozstrzelany przez Niemców w Warszawie.

1980 - W Nowym Jorku przed własnym domem został zamordowany John Lennon, genialny muzyk, socjalista.

1986 - We Francji po wielotysięcznych demonstracjach studentów i licealistów oraz skandalu wywołanym śmiercią studenta pobitego przez policję, prawicowy rzad wycofał kontrowersyjny projekt zmian w szkolnictwie wyższym, a jego autor podał się do dymisji.

1988 - We Wrocławiu rozpoczął się pierwszy kongres PPS-RD.

2010 - W strajku generalnym w Czechach wzięło udział około 148 tys. osób a dalszych 190 tys. aktywnie wspierało strajkujących.