USA: Gwa速owne protesty w ca造m kraju

[2020-05-30 17:39:43]

W dziesi徠kach ameryka雟kich miast mia造 miejsce protesty po 鄉ierci George’a Floyda w Minnesocie, kt鏎y 25 maja zmar w rezultacie aresztowania. Policjant Derek Chauvin, kt鏎y go dokona przez niemal 9 minut kl璚za na szyi zatrzymanego, pomimo jego b豉ga. W pi徠ek postawiono mu zarzut morderstwa trzeciego stopnia.

Kolejnych 500 穎軟ierzy Gwardii Narodowej zosta這 skierowanych do Minneapolis i pobliskich miast.

Burmistrz Atlanty Keisha Lance Bottoms (D) bezskutecznie apelowa豉 o spok鎩. W sobot rano gubernator Georgii Brian Kemp (R) og這si stan wyj徠kowy i wezwa na pomoc Gwardi Narodow, po tym gdy w Atlancie dosz這 do zamieszek, grabie篡 i podpale.

S逝瘺y by造 w stanie gotowo軼i tak瞠 w Waszyngtonie, gdzie t逝m przed Bia造m Domem skandowa has豉 przeciwko prezydentowi Donaldowi Trumpowi. Niekt鏎zy protestuj帷y pr鏏owali sforsowa ustawione bariery i rzucali butelkami i innymi przedmiotami w policj, kt鏎zy odpowiedzia豉 gazem pieprzowym.

Policja poinformowa豉, 瞠 ​​w centrum Detroit zabito w nocy 19-latka, kt鏎y strzela w t逝m protestuj帷ych.

W stolicy Wirginii Richmond podpalono radiow霩 przed komend policji oraz autobusy miejskie. Rozruchy mia造 te miejsce w Nowym Jorku.

Demonstranci na Zachodnim Wybrze簑 zablokowali autostrady w Los Angeles i Oakland.

W Portland w Oregonie, w pi徠ek wieczorem, protestuj帷y zaatakowali na komend policji i podpalili budynek. ​​Dziesi徠ki ludzi wtargn窸o si do centrum handlowego Pioneer Place.

Oko這 1000 protestuj帷ych w Oakland w Kalifornii wybija這 szyby. Kilku policjant闚 zosta這 rannych.

Policja poinformowa豉, 瞠 ​​kilku demonstrant闚 zatrzymano w Los Angeles.

W San Jose w Dolinie Krzemowej protestuj帷y wielokrotnie starli si z policj Krzemowej, kt鏎a odpowiedzia豉 granatami hukowymi i gumowymi kulami.

*

Sekcja zw這k zmar貫go George'a Floyda wykaza豉, 瞠 46-latek by zaka穎ny koronawirusem.

goniec, wch

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Polscy Hod篡軼i
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie

Wi璚ej og這sze...

6 pa寮ziernika:

1887 - W La Chaux-de-Fonds w Szwajcarii urodzi si Le Corbusier (w豉軼iwie Charles-丼ouard Jeanneret-Gris), wybitny architekt, czo這wy przedstawiciel modernistycznego stylu mi璠zynarodowego.

1935 - Urodzi si Ernesto Laclau, argenty雟ki filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wyk豉dowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wsp鏊autor ksi捫ki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

1945 - Urodzi si Luiz In塶io Lula da Silva, polityk brazylijski. Zwi您kowiec i dzia豉cz Partii Pracuj帷ych. W latach 2003-2010 prezydent Brazylii.

1946 - Zmar Per Albin Hansson, polityk szwedzki, przyw鏚ca Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej, premier kilku rz康闚 w latach 1932-46.

1948 - Urodzi si Gerry Adams, p馧nocnoirlandzki polityk, lider Sinn Fein.

1970 - W Warszawie zmar zwi您any z lewic awangardowy poeta Julian Przybo.

1998 - Hugo Chavez zosta wybrany na stanowisko prezydenta Wenezueli.

2009 - Jorgos Papandreu (PASOK) zosta premierem Grecji.

2019 - Partia Socjalistyczna (PS) wygra豉 wybory parlamentarne w Portugalii.