Londyn: Pracownicy Facebooka walczą o godne traktowanie

[2020-11-03 21:37:58]

Sprzątacze pracujący w londyńskiej siedzibie firmy Facebook i zrzeszeni w związku zawodowym sprzątaczy CAIWU (Cleaners and Allied Independent Workers Union) prowadzą akcję protestacyjną przeciwko warunkom pracy narzuconym przez firmę. Pracownicy domagają się stałych i uczciwych umów o pracę. Pracownicy z flagami swego związku zablokowali uliczkę przy siedzibie Facebooka i skandowali „Jesteśmy pracownikami kluczowymi!” (We are key workers!”).

Firma wykorzystuje pracowników zatrudnianych w różnych firmach, głównie w firmach Bidvest Noonan, JLL czy To Go Micro Kitchens. Większość pracowników pracuje na kontraktach śmieciowych i tak zwanych „kontraktach na zero godzin”, zgodnie z którymi pracodawca ma wszelkie prawa a pracownik żadnych. Ponieważ pracownik nie ma w kontrakcie żadnej liczby godzin, które musi przepracować dla pracodawcy, to w sytuacji, gdy pracodawca ma gorszy okres, pracownik pozostaje bez pracy i bez dochodu, pomimo bycia na kontrakcie. Oczywiście oznacza to też, że pracownik z takim kontraktem nie może nigdy liczyć na kredyt z banku a nawet wynajęcie mieszkania z agencji. Taka forma zatrudnienia jest w Wielkiej Brytanii całkowicie legalna i ponad milion pracowników w całym kraju związanych jest „kontraktem na zero godzin”.

Facebook nie przystąpił na razie do negocjacji z pracownikami, zamiast tego wysłał ochroniarzy by zmusili protestujących do oddalenia się od budynku. Formalnie to nie Facebook jest bezpośrednim pracodawcą tych sprzątaczy lecz zewnętrzne firmy. Kiepska sytuacja pracowników pogorszyła się dodatkowo w związku z pandemią. Ponieważ praca biurowa w wielu przypadkach przeniosła się do mieszkań pracowników, jest mniejsze zapotrzebowanie na wykorzystanie biur i na usługi firm sprzątających. Szefowie zewnętrznych firm chcą więc zerwać dotychczasowe umowy, czyli zwolnić pracowników i zatrudnić ich na nowych umowach zakładających gorsze warunki i de facto niższe płace.
Ponadto, firmy takie jak To Go zwlekają z wypłacaniem pracownikom wymaganych prawem podwyżek. W Londynie, ze względu na wysokie ceny, obowiązuje tzw „płaca życiowa” (Living wage), której poziom wyznaczany jest przez władze na podstawie koszyka cen w danej okolicy  Sprzątacze żalą się, że za każdym razem, gdy poziom tego wynagrodzenia idzie w górę, oni muszą się dopominać od firmy tej wypłaty nawet przez sześć miesięcy. Według pracowników, firma nie dopilnowała także wszystkich formalności związanych z ułatwieniem pracownikom otrzymania rządowej pomocy wypłacanej z tytułu utraty dochodu w czasie lockdownu.

Mniejsze firmy, których sytuacja na rynku też nie jest pewna, mogą nie dbać o swój dobry wizerunek uczciwego pracodawcy, ale pracownicy liczą na to, że Facebook zainteresuje się tym problemem - jeśli nie w trosce o pracowników, to chociaż w trosce o swój wizerunek.

Bartłomiej Zindulski

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1880 - Urodziła się Helen Keller, amerykańska głuchoniewidoma pisarka, pedagożka i działaczka społeczna. Była członkinią Socjalistycznej Partii Ameryki i związku zawodowego Robotników Przemysłowych Świata. Działała na rzecz praw wyborczych kobiet, praw pracowni

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).

2013 - Kevin Rudd (ALP) został po raz drugi premierem Australii.

2019 - Socjaldemokratka Mette Frederiksen objęła urząd premiera Danii.

2020 - Zmarł Belaid Abdessalam, algierski polityk Frontu Wyzwolenia Narodowego, minister, premier Algierii (1992–1993)