USA: Kongres zatwierdza Bidena, trumpiści demolują Kapitol, padają trupy

[2021-01-07 15:56:26]

Kongres USA zatwierdził głosy Kolegium Elektorów, uznając Demokratę Joe Bidena za zwycięzcę listopadowych wyborów prezydenckich. Inauguracja 46. przywódcy Stanów Zjednoczonych odbędzie się 20 stycznia.
W wielu poprzednich wyborach uznanie przez Kongres głosowania Kolegium Elektorów bywało zazwyczaj formalnością, która nie przyciągała większego zainteresowania mediów. W tym roku stało się inaczej z powodu kontestacji uczciwości procesu wyborczego przez prezydenta USA Donalda Trumpa.
W środę Kongres został zmuszony do wstrzymania na kilka godzin swojego posiedzenia po tym, jak doszło do szturmu i wtargnięcia zwolenników Donalda Trumpa do wnętrzy gmachu amerykańskiego parlamentu.
Demonstranci weszli do kilku pomieszczeń m.in. do sali obrad Izby Reprezentantów oraz biura szefowej tej izby Nancy Pelosi. Sympatycy Trumpa zabrali ze sobą flagi Konfederacji, atrapy broni oraz barwne kostiumy nawiązujące m.in. do wyposażenia myśliwskiego.W trakcie szturmu doszło do dewastacji mienia, ataku gazowego obu stron oraz do strzelaniny. W wyniku zamieszek śmierć poniosły ogółem cztery osoby.

Tomasz Rysz

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1920 - Urodził się Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.