ONZ wzywa do zniesienia sankcji wobec Wenezueli

[2021-02-13 19:55:27]

Po 12-dniowej wizycie w Wenezueli, Alena Douhan, specjalna sprawozdawczyni ONZ ds. sankcji, we wstępnym raporcie zaleciła ich zniesienie i przyznanie władzom tego kraju dostępu do zamrożonych funduszy.

Aktywa Wenezueli, wynoszące 6 mld dolarów, pozostają zamrożone w bankach w USA, Wielkiej Brytanii i Portugalii.

Jednostronne sankcje nakładane przez Stany Zjednoczone, Unię Europejską i inne kraje zaostrzyły wspomniane nieszczęścia w Wenezueli - powiedziała Douhan.

Od marca 2015 r., kiedy administracja Baracka Obamy ogłosiła Wenezuelę „niezwykłym i nadzwyczajnym zagrożeniem dla bezpieczeństwa narodowego”, kraj ten został objęty jednymi z najsurowszych sankcji na świecie. Sankcje te wymierzone są w przemysł naftowy Wenezueli, odcinając tym samym jej główne źródło dochodów.

W raporcie opracowanym przez Centre for Economic and Policy Research (CEPR) oszacowano, że w latach 2017-18 sankcje USA przyczyniły się do śmierci 40 tys. Wenezuelczyków .

W-24, wch

na zdjęciu Alena Douhan, fot. ohchr.org

25 lutego:

1921 - Utworzono Gruzińską SRR.

1944 - Powstała Centralizacja Stronnictw Demokratycznych, Socjalistycznych i Syndykalistycznych – porozumienie polityczne skupiające ugrupowania lewicowe: Robotniczą Partię Polskich Socjalistów, Polskie Stronnictwo Demokratyczne, Polską Ludową Akcję Niepod

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1986 - Prawicowy, filipiński dyktator Ferdinand Marcos został zmuszony do ucieczki z kraju. Funkcję prezydenta objęła liderka opozycji Corazon Aquino.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.