Nowy, ostatni i wyjątkowy numer "Bez Dogmatu" już jest!

[2021-04-07 11:16:08]

Właśnie ukazał się nowy, podwójny numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu", a w nim wszystko o jesiennych protestach w obronie praw kobiet.

W tym ostatnim wydaniu, w całości poświęconym ulicznym protestom przeciw decyzji trybunału konstytucyjnego Julii Przyłębskiej, żegnamy się z naszymi Czytelniczkami i Czytelnikami w zupełnie wyjątkowym stylu i oddajemy głos samym protestującym – aktywistkom, sojusznikom, uczestniczkom i uczestnikom, rewolucjonistkom, bojownikom i weterankom ruchu feministycznego. Mówią i piszą to, co myślą i opowiadają o tym, co przeżyły_li. Szczerze i bez cenzury.

W dziale zatytułowanym Rozmowy niekontrolowane wywiady m.in. z przewodniczącą Stowarzyszenia Pro Femina Ewą Dąbrowską-Szulc, pisarką i aktywistką Sylwią Chutnik, radną i działaczką na rzecz świeckiego państwa Agatą Diduszko-Zyglewską, aktywistką Katarzyną Augustynek znaną jako Babcia Kasia oraz Linusem Lewandowskim z Homokomanda.

Z kolei w Kronikach protestowych publikujemy osobiste relacje uczestniczek i uczestników jesiennych protestów – osób w różnym wieku, z różnych miast, które łączy walka o prawa reprodukcyjne i niezgoda na autorytarną władzę.

Ponadto w numerze znajdą Państwo analizę Anny Tatar dotyczącą reakcji skrajnej prawicy wobec Strajku Kobiet w Warszawie, tekst Zuzanny Szor na temat działalności lokalnych Rad Kobiet oraz wywiad Michała Kozłowskiego z francuskim politologiem Jean-Françoisem Bayartem.

Dziękujemy naszym Czytelniczkom i Czytelnikom za blisko 30 lat wspólnej walki o legalną aborcję i świeckie państwo.

Redakcja "Bez Dogmatu"

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

22 października:

1887 - W Portland urodził się John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1923 - Początek kilkunastudniowego strajku kolejarzy krakowskich.

1923 - W Hamburgu wybuchło powstanie robotnicze pod przywództwem KPD.

1929 - James Scullin został premierem laburzystowskiego rządu Australii.

1936 - W Hiszpanii utworzono Brygady Międzynarodowe.

1964 - Jean-Paul Sartre uhonorowany literacką Nagrodę Nobla.

1971 - W Holandii powstała Partia Socjalistyczna (SP).

1990 - W Paryżu zmarł Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1993 - Powstała Partia Komunistów Republiki Mołdawii.

2011 - Założono centrolewicową partię polityczną Pozytywna Słowenia.

2020 - Trybunał Konstytucyjny orzekł, że możliwość aborcji z powodu ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu jest niezgodna z Konstytucją RP, co wywołało protesty osób niezgadzających się z tym wyrokiem.