Protesty po śmierci mężczyzny w Lubinie (akt.)

[2021-08-10 09:13:51]

Prokuratura Rejonowa w Lubinie (woj. dolnośląskie) prowadzi śledztwo po śmierci 34-letniego Bartosza Sokołowskiego, który zmarł 7 sierpnia po interwencji policji. Śledczy badają, czy doszło do przestępstwa nieumyślnego spowodowania śmierci oraz przekroczenia uprawnień przez policjantów.

W niedzielę przed komendą powiatową w Lubinie zgromadziła się grupa, która głośno protestowała przeciwko działaniu policji. Zapalano znicze , a część protestujących rzucała jajkami w elewację komendy. Po pewnym czasie grupa ok. 30 osób zaczęła szturmować wejście do budynku. Policjanci użyli wobec nich gazu łzawiącego. W odpowiedzi manifestujący zaczęli rzucać w kierunku policjantów oraz budynku kamieniami, butelkami, a także - jak twierdzi policja - koktajlami Mołotowa. Manifestanci podpalili także śmietnik, który ugasiła straż pożarna.

Zatrzymanych zostało łącznie 62 protestujących.

Pełnomocniczka rodziny zmarłego, mec. Renata Kolerska poinformowała media, że sekcja zwłok odbyła się już w poniedziałek, prokuratura odmówiła rodzinie wydania protokołów sekcji oraz oględzin zwłok. Prokuratura oświadczyła, że przyczyna zgonu Bartosza S. jest nieznana - powiedziała.

wch

24 października:

1929 - Krach na giełdzie nowojorskiej zapoczątkował tzw. wielki kryzys.

1934 - Prezydent RP Ignacy Mościcki wydał rozporządzenie o utworzeniu Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS).

1936 - W Hiszpanii sformowano batalion im. Jarosława Dąbrowskiego pod dowództwem Bolesława (Stanisława) Ulanowskiego.

1943 - Oddział GL im. gen. Józefa Bema stoczył całodzienną bitwę z obławą niemiecką w lasach na Diablej Górze na Kielecczyźnie.

1956 - Imre Nagy został premierem Węgier.

1956 - Władysław Gomułka wygłosił przemówienie do kilkuset tysięcy osób podczas wiecu na Placu Defilad w Warszawie.

1970 - Salvador Allende został wybrany prezydentem Chile.

2005 - W Detroit zmarła Rosa Parks, amerykańska działaczka na rzecz praw człowieka, będąca symbolem walki z segregacją rasową.