20-lecie portalu lewica.pl

[2021-08-13 19:36:03]

Portal lewica.pl obchodzi dziś 20. urodziny.

13. sierpnia 2001 roku w naszym serwisie pojawił się pierwszy artykuł, w którym informowaliśmy o sondażach preferencji wyborczych Polaków. 50 proc. respondentów deklarowało wtedy chęć głosowania na Sojusz Lewicy Demokratycznej a tylko 14 - na powstałą w styczniu tamtego roku Platformę Obywatelską.

Kolektyw redakcyjny od momentu powstania tworzą pracujący społecznie aktywistki i aktywiści lewicowi. Portal jest niezależny od partii politycznych, choć wiele tworzących go osób należało i należy do organizacji politycznych, związkowych i społecznych.

Do zespołu redakcyjnego lewica.pl należały w przeszłości znane postaci na polskiej scenie politycznej, wśród nich poseł Adrian Zandberg, a także posłanki Marcelina Zawisza oraz Barbara Nowacka. Do dziś członkiem redakcji jest znany publicysta lewicowy, lider Związku Zawodowego Związkowa Alternatywa, Piotr Szumlewicz, a także prawnik Grzegorz Ilnicki, który wsławił się bezkompromisową walką o prawa pracownicze na salach sądowych, a ostatnio zasłynął doprowadzeniem do porozumienia strajkującej załogi firmy Paroc Polska z zarządem firmy.

Krzysztof Kobrzak

22 października:

1887 - W Portland urodził się John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1923 - Początek kilkunastudniowego strajku kolejarzy krakowskich.

1923 - W Hamburgu wybuchło powstanie robotnicze pod przywództwem KPD.

1929 - James Scullin został premierem laburzystowskiego rządu Australii.

1936 - W Hiszpanii utworzono Brygady Międzynarodowe.

1964 - Jean-Paul Sartre uhonorowany literacką Nagrodę Nobla.

1971 - W Holandii powstała Partia Socjalistyczna (SP).

1990 - W Paryżu zmarł Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1993 - Powstała Partia Komunistów Republiki Mołdawii.

2011 - Założono centrolewicową partię polityczną Pozytywna Słowenia.

2020 - Trybunał Konstytucyjny orzekł, że możliwość aborcji z powodu ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu jest niezgodna z Konstytucją RP, co wywołało protesty osób niezgadzających się z tym wyrokiem.