20-lecie portalu lewica.pl

[2021-08-13 19:36:03]

Portal lewica.pl obchodzi dziś 20. urodziny.

13. sierpnia 2001 roku w naszym serwisie pojawił się pierwszy artykuł, w którym informowaliśmy o sondażach preferencji wyborczych Polaków. 50 proc. respondentów deklarowało wtedy chęć głosowania na Sojusz Lewicy Demokratycznej a tylko 14 - na powstałą w styczniu tamtego roku Platformę Obywatelską.

Kolektyw redakcyjny od momentu powstania tworzą pracujący społecznie aktywistki i aktywiści lewicowi. Portal jest niezależny od partii politycznych, choć wiele tworzących go osób należało i należy do organizacji politycznych, związkowych i społecznych.

Do zespołu redakcyjnego lewica.pl należały w przeszłości znane postaci na polskiej scenie politycznej, wśród nich poseł Adrian Zandberg, a także posłanki Marcelina Zawisza oraz Barbara Nowacka. Do dziś członkiem redakcji jest znany publicysta lewicowy, lider Związku Zawodowego Związkowa Alternatywa, Piotr Szumlewicz, a także prawnik Grzegorz Ilnicki, który wsławił się bezkompromisową walką o prawa pracownicze na salach sądowych, a ostatnio zasłynął doprowadzeniem do porozumienia strajkującej załogi firmy Paroc Polska z zarządem firmy.

W naszym zespole pracowali też w przeszłości związany obecnie z Krytyką Polityczną publicysta i kulturoznawca Jakub Majmurek oraz publicysta i intelektualista lewicowy Bartosz Machalica.

Krzysztof Kobrzak

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 lipca:

1867 - Portugalia: Zniesiono stosowanie kary śmierci.

1876 - Zmarł Michał Bakunin, rosyjski myśliciel, rewolucjonista. Uznawany za jednego z ojców anarchizmu, a ściślej - jego kolektywistycznej wersji.

1879 - Urodził się Léon Jouhaux, francuski działacz związkowy. Założyciel CGT-Force Ouvrierè . Współzałożyciel MOP i Międzynarodowej Konfederacji Związków Zawodowych. 1951 Pokojowa Nagroda Nobla.

1921 - Chiny: Założono Komunistyczną Partię Chin (KPCh).

1956 - Prasa radziecka opublikowała utajniony do tej pory, choć od dawna znany na Zachodzie, fragment testamentu Lenina ostrzegający przed samowładztwem Stalina.

1962 - Belgijskie kolonie Burundi i Rwanda uzyskały niepodległość.

1980 - Po podwyżkach cen żywności strajki w Lublinie i zablokowanie węzła kolejowego.

1994 - Jaser Arafat powrócił do Strefy Gazy po 27 latach spędzonych na wygnaniu.

2000 - Odbył się XXXVI Kongres PPS; przewodniczącym RN został Piotr Ikonowicz, a przewodniczącym CKW Cezary Miżejewski.