20-lecie portalu lewica.pl

[2021-08-13 19:36:03]

Portal lewica.pl obchodzi dziś 20. urodziny.

13. sierpnia 2001 roku w naszym serwisie pojawił się pierwszy artykuł, w którym informowaliśmy o sondażach preferencji wyborczych Polaków. 50 proc. respondentów deklarowało wtedy chęć głosowania na Sojusz Lewicy Demokratycznej a tylko 14 - na powstałą w styczniu tamtego roku Platformę Obywatelską.

Kolektyw redakcyjny od momentu powstania tworzą pracujący społecznie aktywistki i aktywiści lewicowi. Portal jest niezależny od partii politycznych, choć wiele tworzących go osób należało i należy do organizacji politycznych, związkowych i społecznych.

Do zespołu redakcyjnego lewica.pl należały w przeszłości znane postaci na polskiej scenie politycznej, wśród nich poseł Adrian Zandberg, a także posłanki Marcelina Zawisza oraz Barbara Nowacka. Do dziś członkiem redakcji jest znany publicysta lewicowy, lider Związku Zawodowego Związkowa Alternatywa, Piotr Szumlewicz, a także prawnik Grzegorz Ilnicki, który wsławił się bezkompromisową walką o prawa pracownicze na salach sądowych, a ostatnio zasłynął doprowadzeniem do porozumienia strajkującej załogi firmy Paroc Polska z zarządem firmy.

W naszym zespole pracowali też w przeszłości związany obecnie z Krytyką Polityczną publicysta i kulturoznawca Jakub Majmurek oraz publicysta i intelektualista lewicowy Bartosz Machalica.

Krzysztof Kobrzak

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

20 stycznia:

1801 - Urodził się Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1859 - Zmarła Bettina von Arnim, niemiecka pisarka. Występowała na rzecz zniesienia ucisku Polaków, emancypacji kobiet i szerzenia oświaty wśród ludu.

1892 - Urodził się Bronisław Taraszkiewicz, białoruski działacz polityczny, filolog; 1922–27 poseł na Sejm RP, 1925–27 przewodn. lewicowej "Hromady", od 1925 w KP Zach. Białorusi, więziony; od 1933 w ZSRR, 1937 aresztowany i stracony.

1949 - Urodził się Göran Persson, w latach 1996-2006 premier Szwecji i lider Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP).

1973 - W wyniku zamachu zginął Amilcar Cabral, jeden z przywódców ruchu wyzwoleńczego w Gwinei-Bissau, założyciel i sekretarz generalny lewicowej PAIGC.

1996 - Na terenach Autonomii Palestyńskiej zostały przeprowadzone wybory. Prezydentem został Jaser Arafat.

2009 - Na Gwadelupie wybuchły rozruchy społeczne.