Norwegia: Centrolewicowy rząd rozpoczyna pracę

[2021-10-15 12:36:47]

Król Harald V przyjął dymisję rządu Erny Solberg. Misję powołania nowej Rady Ministrów otrzymał Jonas Gahr Støre. Lider Partii Pracy przedstawił osoby, które wraz z nim stworzą nowy gabinet. Norwegią pokieruje 11 ministrów z Partii Pracy oraz ośmiu z Partii Centrum. Aż 10 stanowisk w rządzie zajmą kobiety.

Hadia Tajik, wiceprzewodnicząca Partii Pracy. Objęła tekę Ministra Pracy i Spraw Socjalnych. W skład kierowanego resortu wejdzie także Departament Integracji, który do niedawna nadzorowany był przez ministra edukacji.

Tajik to 38-latka pochodzenia pakistańskiego. Z wykształcenia jest dziennikarką oraz prawniczką. Karierę społeczno-polityczną rozpoczęła przed 18. rokiem życia. W Stortingu zasiada od 2009 r.. W latach 2012-13 pełniła funkcję minister kultury i równości w rządzie Jensa Stoltenberga.

Za norweską dyplomację odpowiadać będzie Anniken Scharning Huitfeldt z Partii Pracy. W przeszłości piastowała stanowisko minister ds. dzieci oraz minister kultury. W latach 2012-13 była ministrem pracy W resorcie ma wesprzeć ją Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim z Partii Centrum. Zajmie się ona kwestią pomocy rozwojowej, której Norwegia hojnie udziela najbardziej potrzebującym państwom.

Resort edukacji objęła Tonje Brenna, jedna z regionalnych liderek Partii Pracy w Viken.

Wyraźnie rozdzielono kwestie przemysłu od gospodarki morskiej i rybołóstwa. Za ten sektor działalności rządu odpowie Bjørnar Selnes Skjæran z Partii Pracy. Resortem handlu i przemysłu, poza kwestiami zastrzeżonymi dla Skjærana, pokieruje Jan Christian Vestre (Partia Pracy).

mn, wch

Weekend Antykapitalizmu 2022
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115 (blisko stacji metra Ratusz)
11 czerwca (sobota) 14:30 – 12 czerwca (niedziela) 19:30
PRZEGLĄD na Targach Książki w Warszawie 2022
Warszawa, Plac Defilad w Warszawie
26 maja (czwartek) - 29 maja (niedziela)
UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

28 maja:

1871 - Upadek Komuny Paryskiej.

1899 - W Jenisiejsku na Syberii urodziła się Irena Krzywicka (z domu Goldberg) polska feministyczna pisarka, publicystka i tłumaczka. Współpracowniczka Tadeusza Boya-Żeleńskiego, propagatorka świadomego macierzyństwa.

1964 - Powstała Organizacja Wyzwolenia Palestyny (OWP).

2009 - Zmarł Jan Zaciura, polityk, związkowiec, prezes ZNP.