Olbrzymie zarobki zarządu PLL LOT

[2021-11-09 20:22:17]

Portal pasazer.com przedstawił roczne zarobki zarządu i rady nadzorczej Polskich Linii Lotniczych LOT. Z informacji przekazanych przez dziennikarzy wynika, że w ubiegłym roku pięcioosobowy zarząd spółki zarobił aż 3,20 mln zł, czyli ponad 53 tys. zł na osobę. Rok wcześniej koszty zarządu wynosiły 4,14 mln, a dwa lata wcześniej 2,97 mln.

Jednocześnie portal zwraca uwagę na olbrzymie koszty dla zarządu Polskiej Grupy Lotniczej – to spółka, której PLL LOT jest częścią, a zarazem dwóch z trzech członków jej zarządu zasiada we władzach narodowego przewoźnika (w obydwu prezesem jest Rafał Milczarski). Spółka powstała w 2018 roku, a z danych pasazer.com, że koszty jej zarządu w 2019 roku wyniosły 603 tys. zł, a w 2020 roku aż 2,38 mln zł. Dodatkowo wynagrodzenia dla członków rady nadzorczej w ubiegłym roku wyniosły 908 tys. w PLL LOT i 723 tys. zł w PGL-u. Łącznie koszty zarządów i rad nadzorczych obydwu spółek w ubiegłym roku wyniosły 7,21 mln zł i były wyższe niż rok wcześniej o ponad 1,1 mln zł.

W tym samym czasie Polskie Linie Lotnicze LOT uruchomiły zwolnienia grupowe w spółce i obniżył pensje stewardess o połowę, w wyniku czego wiele z nich zarabiało poniżej miesięcznej płacy minimalnej. Jednocześnie narodowy przewoźnik otrzymał blisko 3 mld zł wsparcia publicznego. Spółka odmawia informacji, na jakie cele zostały wydane te środki.

Piotr Szumlewicz

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

24 stycznia:

1977 - W Madrycie faszystowscy bojówkarze zastrzelili 5 prawników lewicowego związku zawodowego CCOO, a 4 ciężko zranili.

1993 - W Wiedniu ponad 200 tys. osób demonstrowało przeciwko fali agresji wobec obcokrajowców. Był to największy wiec w Austrii od 1938 r.

2006 - W San Salvador zmarł Schafik Handal, lewicowy polityk salwadorski. Nieznacznie przegrał w wyborach prezydenckich w 2004 r.

2011 - Lara Giddings (ALP) została pierwszą kobietą-premierem australijskiego stanu Tasmania.