Słowenia: Prawicowy premier straci władzę

[2022-04-27 15:56:06]

W wyborach parlamentarnych, które odbyły się 24 kwietnia, na Ruch Wolności zagłosowało prawie 36 proc. wyborców. Rządząca dotąd prawicowa Słoweńska Partia Demokratyczna (SDS) uzyskała zaś 22,5 proc. głosów. Oznacza to, że urzędujący od 2020 r. premier Janez Janša, zwany "małym Orbanem" pożegna się ze stanowiskiem premiera.

Na kierowany przez powracającego do polityki menadżera i inżyniera Roberta Goloba Ruch Wolności zagłosowało 35,8 proc. wyborców.

Oprócz rządzącego dotąd SDS (22,5 proc. poparcia) w parlamencie znajdą się też chrześcijańscy demokraci z partii Nowa Słowenia (6,8 proc. poparcia), Socjaldemokraci (6,6 proc. poparcia) oraz Lewica (4,4 proc. poparcia). Próg wyborczy w Słowenii wynosi 4 proc.

Ruch Wolności do stworzenia większościowego rządu będzie potrzebował koalicjantów i naturalnymi kandydatami wydają się dwie partie lewicowe, które już przed wyborami wykluczyły zresztą jakąkolwiek współpracę z prawicą.

fot. Wikipedia Commons

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.

2018 - Andrés Manuel López Obrador (MORENA) został prezydentem Meksyku.