Piotr Szumlewicz: Pokażcie w samorządach, że inna polityka jest możliwa

[2022-07-29 21:16:58]

Apel do opozycji

Z zainteresowaniem śledzimy kolejne rozwiązania dotyczące rynku pracy przedstawiane przez różne ugrupowania opozycyjne. Część z nich jest nam bardzo bliska. Przykładowo, już kilka tygodni temu Donald Tusk zaproponował podniesienie wynagrodzeń zasadniczych w sferze budżetowej o 20%. Inny pomysł tego polityka to wprowadzenie czterodniowego tygodnia pracy. W tej ostatniej kwestii wypowiedzieli się również politycy Lewicy, którzy zaproponowali zachowanie pięciodniowego tygodnia pracy, ale przy skróceniu dziennego czasu pracy do siedmiu godzin. Przedstawiciele klubu Lewicy niejednokrotnie mówili też o walce z umowami śmieciowymi i outsourcingiem.

Wszystkie te postulaty są nam bliskie i chętnie pomożemy w ich wdrożeniu. Natomiast politycy opozycji mogą udowodnić, że są wiarygodni jeszcze przed wyborami parlamentarnymi. Mianowicie mogą wdrożyć głoszone przez siebie propozycje na szczeblu samorządowym. Skoro Platforma Obywatelska uważa, że warto przeprowadzić pilotaż czterodniowego tygodnia pracy, to niech go przeprowadzi w samorządach, w których sprawuje władzę. Dotyczy to również Lewicy, która przecież ma swoich prezydentów miast i radnych. Jeśli Donald Tusk domaga się znacznego wzrost płac w budżetówce, to powinien pokazać swoją wiarygodność i postarać się o znaczny wzrost pensji dla pracowników zatrudnionych przez samorządy kierowane przez PO. Skoro Lewica chce zniesienia śmieciówek, to niech je zlikwiduje w zarządzanych przez siebie samorządach.

Jesteśmy świadomi, że nieodpowiedzialna polityka podatkowa rządu negatywnie odbija się na finansach samorządów. Niemniej jednak skoro partie opozycyjne poważnie traktują swoje deklaracje dla całego kraju, to powinny je realizować w samorządach, w których sprawują władzę. Póki co niestety żadne ugrupowanie nie dba o poprawę warunków pracy pracowników samorządowych. Czekamy aż któraś z partii parlamentarnych potraktuje swoje propozycje poważnie i udowodni, że jest wiarygodna.

Piotr Szumlewicz

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.

2018 - Andrés Manuel López Obrador (MORENA) został prezydentem Meksyku.