Gigantyczne zyski BP w czasie dramatycznego kryzysu

[2022-11-02 21:02:22]

W Wielkiej Brytanii narasta oburzenie po tym jak we wtorek, 2 listopada, brytyjska korporacja BP ogłosiła, że odnotowała w ostatnich miesiącach historycznie wysokie zyski. Informacja dociera do opinii publicznej w czasie gdy społeczeństwo boryka się z najgorszym kryzysem gospodarstw domowych od dekad a te same firmy, które dumnie ogłaszają swoje gigantyczne zyski, przekonują, że muszą podnosić rachunki za energię swoim klientom w związku z wysokimi cenami energii na świecie.

Koncern BP pomiędzy lipcem a wrześniem osiągnął zysk 8,2 miliarda USD czyli ok. 7,1 miliarda GBP. Jest to dwa razy więcej niż w tym samym okresie w zeszłym roku. Gigantyczne zyski korporacja zawdzięcza międzynarodowemu kryzysowi energetycznemu i gigantycznym cenom energii na światowych rynkach, choć te same powody podawane są przez firmy energetyczne jako powód drastycznych wzrostów rachunków za prąd i gaz.

W zeszłym tygodniu holendersko-brytyjska korporacja Shell także ogłosiła swoje rekordowe zyski i zapowiedziała, że nie zamierza płacić wprowadzonego w maju podatku od nadzwyczajnych zysków korporacyjnych (tzw windfall tax). Firma uzasadnia to tym, że zainwestowała w Wielkiej Brytanii kilkadziesiąt milionów funtów i w związku z tym nie wypracowała zysków. Jednocześnie jednak ogłosiła przekazanie swoim akcjonariuszom blisko 24 miliardów GBP za rok 2022.

Skutkiem bogacenia się tych firm są szokująco wysokie rachunki konsumentów. Rząd mierzy się z kolejnymi żądaniami wprowadzenia bardziej zdecydowanych mechanizmów podatkowych dla tych firm ale nie jest tajemnicą, że Partia Konserwatywna jest blisko powiązana ze środowiskami miliarderów i jest przez nich wspierana. Wprowadzony w maju podatek zwany „windfall tax” miał służyć do pokrycia kosztów obsługi programu pomocy dla osób borykających się z płaceniem wysokich rachunków za energię. Pomimo rekordowych zysków, firmy energetyczne wykorzystują zapewniony przez rząd Torysów system zwolnień i ulg podatkowych by ograniczyć wysokość podatku, lub jak Shell w tym roku, nie płacić go w ogóle.

Ed Miliband, który jest ministrem do spraw klimatu w gabinecie cieni Partii Pracy, komentując komunikat o zyskach BP, mówił, że jest to wyraźny dowód na porażkę rządu we wprowadzaniu prawdziwego podatku od nadzwyczajnych zysków. „Rishi Sunak powinien chodzić z głową spuszczoną do dołu ze wstydu, że pozwolił na pozostawienie miliardowych zysków w kieszeniach firm paliwowych i gazowych, w czasie gdy miliony Brytyjczyków borykają się z kryzysem kosztów utrzymania” - mówił.

George Dibb z lewicowego think tanku Centrum na rzecz Sprawiedliwości Ekonomicznej, mówił, że „firmy takie jak BP uzyskują potężne zyski i przekierowują je od razu do już wystarczająco bogatych udziałowców. Zamiast obniżyć koszty dla konsumentów lub zainwestować w energię odnawialną, ci giganci paliwowi na pierwszym miejscu stawiają przelewy dla udziałowców”.

Bartek Zindulski

Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

28 listopada:

1820 - W Wuppertalu urodził się Fryderyk Engels.

1893 - Nowozelandki jako drugie w świecie - po mieszkankach stanu Wyoming (USA) - mogły zagłosować w wyborach.

1905 - W Irlandii powstała partia Sinn Féin.

1918 - Strajk 12 tys. robotników miejskich w Warszawie; żądania podwyżki płac oraz zwiększenia przydziałów żywności.

1918 - Dekretem Tymczasowego Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego kobiety w Polsce uzyskały prawa wyborcze.

1942 - Oddział Gwardii Ludowej rozbił obóz pracy przymusowej w Zakrzówku koło Iłży i uwolnił ponad 100 więźniów.

1942 - W Warszawie został zamordowany w niewyjaśnionych okolicznościach I sekretarz KC PPR Marceli Nowotko.

2009 - Urzędujący prezydent Namibii Hifikepunye Pohamba (SWAPO) został wybrany na II kadencję, zdobywając ponad 75% poparcia.

2016 - Duško Marković z socjaldemokratycznej DPS został premierem Czarnogóry.