Działaczka związkowa wygrywa z PLL LOT proces o przywrócenie na stanowisko

[2022-11-19 23:47:13]

Działaczka zrzeszonego w Związkowej Alternatywie Związku Zawodowego Personelu Pokładowego i Lotniczego wygrywa w sądzie pracy z zarządem Polskich Linii Lotniczych LOT!

18 listopada bieżącego roku Sędzia Sądu Rejonowego w Warszawie wydał decyzję przywracającą pierwszą z bezprawnie uziemionych stewardes do pracy na pokładzie.

PLL LOT pod koniec 2020 r. ogłosił rozpoczęcie procesu zwolnień grupowych. Zgodnie z art. 32 ustawy o związkach zawodowych pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać stosunku prawnego z osobą objętą szczególną ochroną stosunku pracy (np. ze względu na okres przedemerytalny lub działalność związkową). Nie może też wobec niej zmienić jednostronnie warunków pracy lub wynagrodzenia na niekorzyść osoby wykonującej pracę zarobkową.

Mimo to władze PLL LOT postanowiły odebrać 22 stewardessom (w większości szefowym pokładu z wieloletnim stażem) pracę na pokładzie i przenieść je do prac organizacyjnych na lotnisku. Stewardessy odebrały tę decyzję jako niekorzystną i stąd wiele z nich zgłosiło odwołania do sądu pracy. Obecny wyrok to pierwsza decyzja w tej sprawie.

Piotr Szumlewicz

drukuj poleć znajomym poprzedni tekst zobacz komentarze

Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

28 listopada:

1820 - W Wuppertalu urodził się Fryderyk Engels.

1893 - Nowozelandki jako drugie w świecie - po mieszkankach stanu Wyoming (USA) - mogły zagłosować w wyborach.

1905 - W Irlandii powstała partia Sinn Féin.

1918 - Strajk 12 tys. robotników miejskich w Warszawie; żądania podwyżki płac oraz zwiększenia przydziałów żywności.

1918 - Dekretem Tymczasowego Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego kobiety w Polsce uzyskały prawa wyborcze.

1942 - Oddział Gwardii Ludowej rozbił obóz pracy przymusowej w Zakrzówku koło Iłży i uwolnił ponad 100 więźniów.

1942 - W Warszawie został zamordowany w niewyjaśnionych okolicznościach I sekretarz KC PPR Marceli Nowotko.

2009 - Urzędujący prezydent Namibii Hifikepunye Pohamba (SWAPO) został wybrany na II kadencję, zdobywając ponad 75% poparcia.

2016 - Duško Marković z socjaldemokratycznej DPS został premierem Czarnogóry.