Łódź: V Ogólnopolska Konferencja Pracownicza

[2006-06-19 19:54:10]

Kilkadziesiąt osób wzięło udział w V Ogólnopolskiej Konferencji Pracowniczej, która odbywała się w dniach 18-19 czerwca w Łodzi.
Wśród uczestników byli działacze Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza, Ogólnopolskiego Związku Bezrobotnych, Czerwonego Kolektywu-Lewicowej Alternatywy, Nowej Lewicy oraz Grupy na rzecz Partii Robotniczej.

Tematem konferencji były elastyczne formy zatrudnienia i ich wpływ na rynek pracy.

Dyskusje dotyczyły deregulacji rynku pracy, wpływu elastycznych form zatrudnienia na pracowników, prawnych aspektów zmian, które nastąpiły na rynku pracy oraz wpływu ich na młodzież podejmującą pierwsze prace. Omówiono również koncepcje stosowane w Danii i Holandii, gdzie władze starają się łączyć elastyczność zatrudnienia z wysokim poziomem zabezpieczeń socjalnych. Dotyczące tych tematów wystąpienia przygotowali działacze i działaczki CK-LA.

Drugiego dnia konferencji odbyła się debata dotycząca sposobów walki z deregulacją rynku pracy. Zebrani zgodzili się że proces ten wpływa na pogorszenie jakości miejsc pracy, a dotychczasowe działania organizacji pracowniczych są niewystarczające.

W dyskusji o roli zwiazków zawodowych wystąpili Jarosław Urbański z OZZ IP oraz Bogusław Ziętek z WZZ "Sierpień`80". Urbański stwierdził, że związki zawodowe zbytnio utożsamiają się z zakładami, w których działają, a nie z członkami związku, co powoduje problemy przy zmianach polegających na przykład na zatrudnianiu w zakładach pracowników czasowych wynajmowanych przez agencje lub podziale firm na mniejsze. Jego zdaniem jednych ze sposobów zmiany nastawienia ruchu pracowniczego jest położenie większego nacisku na tworzenie komisji środowiskowych czy struktur międzyzakładowych.

Bogusław Ziętek przypomniał, że w Polsce na ok. 5 milionów zatrudnionych na umowy o pracę, przypada drugie tyle osób zatrudnionych w innych formach takich jak umowy cywilno-prawne. Potrzebna jest wobec tego redefinicja umowy o pracę tak, aby pojęcie to stało się szersze. Baza związkowa w większych zakładach powinna być jego zdaniem wykorzystywana do dotarcia do innych środowisk.

Organizatorzy konferencji zapowiedzieli wydanie referatów, które zostały na nią przygotowane w formie broszury.

Piotr Ciszewski

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

21 listopada:

1694 - Urodził się Voltaire (Wolter), właśc. François-Marie Arouet, francuski pisarz epoki oświecenia, filozof, dramaturg i historyk.

1831 - Francja: Krwawe stłumienie powstania tkaczy w Lyonie; armia zabiła ok. 1000 osób.

1892 - Na zjeździe w Paryżu postanowiono utworzyć Polską Partię Socjalistyczną.

1918 - Odwołanie delegatów PPS z warszawskiej Rady Delegatów Robotniczych i utworzenie własnej Rady.

1918 - W czasie demonstracji robotniczej w Czeladzi żołnierze otworzyli ogień do manifestantów - 5 osób zabitych.

1918 - Rząd Jędrzeja Moraczewskiego wydał manifest zapowiadający reformę rolną i nacjonalizację niektórych gałęzi przemysłu.

1927 - USA: masakra w Columbine w stanie Kolorado - policja ostrzelała strajkujących górników ogniem karabinów maszynowych.

1936 - Polscy górnicy zadeklarowali jeden dzień pracy dla bezrobotnych, wydobywając na ten cel 9500 ton węgla.

1940 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała aktu dywersji na terenie zakładów "Solvay" paląc 500 wagonów prasowanego siana.

2006 - Wybuch metanu w kopalni "KWK" Halemba w Rudzie Śląskiej. Zginęło 23 górników.