Łódź: V Ogólnopolska Konferencja Pracownicza

[2006-06-19 19:54:10]

Kilkadziesiąt osób wzięło udział w V Ogólnopolskiej Konferencji Pracowniczej, która odbywała się w dniach 18-19 czerwca w Łodzi.
Wśród uczestników byli działacze Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza, Ogólnopolskiego Związku Bezrobotnych, Czerwonego Kolektywu-Lewicowej Alternatywy, Nowej Lewicy oraz Grupy na rzecz Partii Robotniczej.

Tematem konferencji były elastyczne formy zatrudnienia i ich wpływ na rynek pracy.

Dyskusje dotyczyły deregulacji rynku pracy, wpływu elastycznych form zatrudnienia na pracowników, prawnych aspektów zmian, które nastąpiły na rynku pracy oraz wpływu ich na młodzież podejmującą pierwsze prace. Omówiono również koncepcje stosowane w Danii i Holandii, gdzie władze starają się łączyć elastyczność zatrudnienia z wysokim poziomem zabezpieczeń socjalnych. Dotyczące tych tematów wystąpienia przygotowali działacze i działaczki CK-LA.

Drugiego dnia konferencji odbyła się debata dotycząca sposobów walki z deregulacją rynku pracy. Zebrani zgodzili się że proces ten wpływa na pogorszenie jakości miejsc pracy, a dotychczasowe działania organizacji pracowniczych są niewystarczające.

W dyskusji o roli zwiazków zawodowych wystąpili Jarosław Urbański z OZZ IP oraz Bogusław Ziętek z WZZ "Sierpień`80". Urbański stwierdził, że związki zawodowe zbytnio utożsamiają się z zakładami, w których działają, a nie z członkami związku, co powoduje problemy przy zmianach polegających na przykład na zatrudnianiu w zakładach pracowników czasowych wynajmowanych przez agencje lub podziale firm na mniejsze. Jego zdaniem jednych ze sposobów zmiany nastawienia ruchu pracowniczego jest położenie większego nacisku na tworzenie komisji środowiskowych czy struktur międzyzakładowych.

Bogusław Ziętek przypomniał, że w Polsce na ok. 5 milionów zatrudnionych na umowy o pracę, przypada drugie tyle osób zatrudnionych w innych formach takich jak umowy cywilno-prawne. Potrzebna jest wobec tego redefinicja umowy o pracę tak, aby pojęcie to stało się szersze. Baza związkowa w większych zakładach powinna być jego zdaniem wykorzystywana do dotarcia do innych środowisk.

Organizatorzy konferencji zapowiedzieli wydanie referatów, które zostały na nią przygotowane w formie broszury.

Piotr Ciszewski

PROTESTY ŻÓŁTYCH KAMIZELEK WSTRZĄSAJĄ FRANCJĄ - CO SIĘ DZIEJE?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 107
12 grudnia (środa), godz. 18.30
PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

12 grudnia:

1841 - W Londynie powstała Gromada Praga Ludu Polskiego. Nazwa nawiązywała do rzezi Pragi w powstaniu kościuszkowskim. Organizacja w swym programie głosiła rewolucję agrarną oraz łączyla socjalizm z chrześcijaństwem.

1886 - Urodził się Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, za rządów sanacji więzień twierdzy brzeskiej.

1890 - W Berlinie powstało Towarzystwo Socjalistów Polskich.

1916 - Zmarła Helena Patursson, pisarka pochodząca z Wysp Owczych, feministka.

1925 - Położono kamień węgielny pod budowę pierwszej kolonii Warszawskiej Spółdzielni Mieszkaniowej.

1946 - Francja: Na czele mniejszościowego rządu złożonego z samych socjalistów stanął Leon Blum.

1947 - Palestyna: Żydowska organizacja terrorystyczna Irgun przeprowadziła zamachy bombowe na autobusy w Hajfie i Ramli. Zginęło 27 osób, a 30 zostało rannych.

1969 - Włochy: 17 osób zginęło, a 88 zostało rannych w wyniku wybuchu bomby podłożonej przez neofaszystów w Mediolanie.

2015 - Arabia Saudyjska: Po raz pierwszy kobiety wzięły udział w wyborach samorządowych.