Łódź: V Ogólnopolska Konferencja Pracownicza

[2006-06-19 19:54:10]

Kilkadziesiąt osób wzięło udział w V Ogólnopolskiej Konferencji Pracowniczej, która odbywała się w dniach 18-19 czerwca w Łodzi.
Wśród uczestników byli działacze Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza, Ogólnopolskiego Związku Bezrobotnych, Czerwonego Kolektywu-Lewicowej Alternatywy, Nowej Lewicy oraz Grupy na rzecz Partii Robotniczej.

Tematem konferencji były elastyczne formy zatrudnienia i ich wpływ na rynek pracy.

Dyskusje dotyczyły deregulacji rynku pracy, wpływu elastycznych form zatrudnienia na pracowników, prawnych aspektów zmian, które nastąpiły na rynku pracy oraz wpływu ich na młodzież podejmującą pierwsze prace. Omówiono również koncepcje stosowane w Danii i Holandii, gdzie władze starają się łączyć elastyczność zatrudnienia z wysokim poziomem zabezpieczeń socjalnych. Dotyczące tych tematów wystąpienia przygotowali działacze i działaczki CK-LA.

Drugiego dnia konferencji odbyła się debata dotycząca sposobów walki z deregulacją rynku pracy. Zebrani zgodzili się że proces ten wpływa na pogorszenie jakości miejsc pracy, a dotychczasowe działania organizacji pracowniczych są niewystarczające.

W dyskusji o roli zwiazków zawodowych wystąpili Jarosław Urbański z OZZ IP oraz Bogusław Ziętek z WZZ "Sierpień`80". Urbański stwierdził, że związki zawodowe zbytnio utożsamiają się z zakładami, w których działają, a nie z członkami związku, co powoduje problemy przy zmianach polegających na przykład na zatrudnianiu w zakładach pracowników czasowych wynajmowanych przez agencje lub podziale firm na mniejsze. Jego zdaniem jednych ze sposobów zmiany nastawienia ruchu pracowniczego jest położenie większego nacisku na tworzenie komisji środowiskowych czy struktur międzyzakładowych.

Bogusław Ziętek przypomniał, że w Polsce na ok. 5 milionów zatrudnionych na umowy o pracę, przypada drugie tyle osób zatrudnionych w innych formach takich jak umowy cywilno-prawne. Potrzebna jest wobec tego redefinicja umowy o pracę tak, aby pojęcie to stało się szersze. Baza związkowa w większych zakładach powinna być jego zdaniem wykorzystywana do dotarcia do innych środowisk.

Organizatorzy konferencji zapowiedzieli wydanie referatów, które zostały na nią przygotowane w formie broszury.

Piotr Ciszewski

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

15 lutego:

1910 - Urodziła się Irena Sendlerowa, działaczka społeczna związana z ruchem socjalistycznym. Uratowała 2,5 tys. żydowskich dzieci z warszawskiego getta. Uhonorowana tytułem Sprawiedliwa Wśród Narodów Świata.

1977 - Socjaldemokraci wygrali wybory parlamentarne w Danii.

1979 - W wyniku wybuchu gazu w warszawskiej Rotundzie zginęło 49 osób, ponad 100 zostało rannych.

1982 - Agatha Barbara z Partii Pracy została pierwszą kobietą-prezydentem Malty.

1989 - Ostatnie oddziały armii radzieckiej opuściły Afganistan.

1999 - Kurdyjski przywódca Abdullah Öcalan został ujęty przez Turków.

2003 - Przeciwko inwazji na Irak protestowano w 600 miastach na całym świecie. W tym największym w dziejach proteście antywojennym wzięło udział łącznie 8-30 mln ludzi.

2009 - W Wenezueli 54,4% głosujących w referendum opowiedziało się za zniesieniem limitu dwóch kadencji dla prezydenta.

2017 - Zmarła Alicja Jaszczuk, dziennikarka publikująca pod panieńskim nazwiskiem Alicja Stypuła, działaczka organizacji lewicowych i świeckich.

2018 - Khadga Prasad Oli z Komunistycznej Partii Nepalu został po raz drugi premierem.