Łódź: V Ogólnopolska Konferencja Pracownicza

[2006-06-19 19:54:10]

Kilkadziesiąt osób wzięło udział w V Ogólnopolskiej Konferencji Pracowniczej, która odbywała się w dniach 18-19 czerwca w Łodzi.
Wśród uczestników byli działacze Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza, Ogólnopolskiego Związku Bezrobotnych, Czerwonego Kolektywu-Lewicowej Alternatywy, Nowej Lewicy oraz Grupy na rzecz Partii Robotniczej.

Tematem konferencji były elastyczne formy zatrudnienia i ich wpływ na rynek pracy.

Dyskusje dotyczyły deregulacji rynku pracy, wpływu elastycznych form zatrudnienia na pracowników, prawnych aspektów zmian, które nastąpiły na rynku pracy oraz wpływu ich na młodzież podejmującą pierwsze prace. Omówiono również koncepcje stosowane w Danii i Holandii, gdzie władze starają się łączyć elastyczność zatrudnienia z wysokim poziomem zabezpieczeń socjalnych. Dotyczące tych tematów wystąpienia przygotowali działacze i działaczki CK-LA.

Drugiego dnia konferencji odbyła się debata dotycząca sposobów walki z deregulacją rynku pracy. Zebrani zgodzili się że proces ten wpływa na pogorszenie jakości miejsc pracy, a dotychczasowe działania organizacji pracowniczych są niewystarczające.

W dyskusji o roli zwiazków zawodowych wystąpili Jarosław Urbański z OZZ IP oraz Bogusław Ziętek z WZZ "Sierpień`80". Urbański stwierdził, że związki zawodowe zbytnio utożsamiają się z zakładami, w których działają, a nie z członkami związku, co powoduje problemy przy zmianach polegających na przykład na zatrudnianiu w zakładach pracowników czasowych wynajmowanych przez agencje lub podziale firm na mniejsze. Jego zdaniem jednych ze sposobów zmiany nastawienia ruchu pracowniczego jest położenie większego nacisku na tworzenie komisji środowiskowych czy struktur międzyzakładowych.

Bogusław Ziętek przypomniał, że w Polsce na ok. 5 milionów zatrudnionych na umowy o pracę, przypada drugie tyle osób zatrudnionych w innych formach takich jak umowy cywilno-prawne. Potrzebna jest wobec tego redefinicja umowy o pracę tak, aby pojęcie to stało się szersze. Baza związkowa w większych zakładach powinna być jego zdaniem wykorzystywana do dotarcia do innych środowisk.

Organizatorzy konferencji zapowiedzieli wydanie referatów, które zostały na nią przygotowane w formie broszury.

Piotr Ciszewski

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.