Łódź: V Ogólnopolska Konferencja Pracownicza

[2006-06-19 19:54:10]

Kilkadziesiąt osób wzięło udział w V Ogólnopolskiej Konferencji Pracowniczej, która odbywała się w dniach 18-19 czerwca w Łodzi.
Wśród uczestników byli działacze Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza, Ogólnopolskiego Związku Bezrobotnych, Czerwonego Kolektywu-Lewicowej Alternatywy, Nowej Lewicy oraz Grupy na rzecz Partii Robotniczej.

Tematem konferencji były elastyczne formy zatrudnienia i ich wpływ na rynek pracy.

Dyskusje dotyczyły deregulacji rynku pracy, wpływu elastycznych form zatrudnienia na pracowników, prawnych aspektów zmian, które nastąpiły na rynku pracy oraz wpływu ich na młodzież podejmującą pierwsze prace. Omówiono również koncepcje stosowane w Danii i Holandii, gdzie władze starają się łączyć elastyczność zatrudnienia z wysokim poziomem zabezpieczeń socjalnych. Dotyczące tych tematów wystąpienia przygotowali działacze i działaczki CK-LA.

Drugiego dnia konferencji odbyła się debata dotycząca sposobów walki z deregulacją rynku pracy. Zebrani zgodzili się że proces ten wpływa na pogorszenie jakości miejsc pracy, a dotychczasowe działania organizacji pracowniczych są niewystarczające.

W dyskusji o roli zwiazków zawodowych wystąpili Jarosław Urbański z OZZ IP oraz Bogusław Ziętek z WZZ "Sierpień`80". Urbański stwierdził, że związki zawodowe zbytnio utożsamiają się z zakładami, w których działają, a nie z członkami związku, co powoduje problemy przy zmianach polegających na przykład na zatrudnianiu w zakładach pracowników czasowych wynajmowanych przez agencje lub podziale firm na mniejsze. Jego zdaniem jednych ze sposobów zmiany nastawienia ruchu pracowniczego jest położenie większego nacisku na tworzenie komisji środowiskowych czy struktur międzyzakładowych.

Bogusław Ziętek przypomniał, że w Polsce na ok. 5 milionów zatrudnionych na umowy o pracę, przypada drugie tyle osób zatrudnionych w innych formach takich jak umowy cywilno-prawne. Potrzebna jest wobec tego redefinicja umowy o pracę tak, aby pojęcie to stało się szersze. Baza związkowa w większych zakładach powinna być jego zdaniem wykorzystywana do dotarcia do innych środowisk.

Organizatorzy konferencji zapowiedzieli wydanie referatów, które zostały na nią przygotowane w formie broszury.

Piotr Ciszewski

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Demonstracja Ziobro Musi Odejść! Wolne Prokuratura, Sądy, Polska
Warszawa, Kancelaria Premiera, Al. Ujazdowskie 1/3
26 sierpnia (poniedziałek), godz. 18.00-20.30
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

25 sierpnia:

1937 - Został zdławiony strajk chłopski. W Majdanie Sieniawskim na Podkarpaciu w starciach z policją zginęło 15 chłopów.

1944 - Powstanie warszawskie: w ostrzelanej Kamienicy Łyszkiewicza podczas odprawy sztabu zginęło pięciu dowódców Armii Ludowej.

1946 - Obradowała Rada Naczelna PPS. Opowiedziała się za kontynuacją jednolitofrontowej polityki partii.

1948 - We Wrocławiu rozpoczął się Światowy Kongres Intelektualistów w Obronie Pokoju.

1978 - Nikaragua: Strajk generalny.

2008 - Prezydent Manuel Zelaya podpisał porozumienie o przystąpieniu Hondurasu do ALBA (Boliwariańskiej Alternatywy dla Ameryki).