Pikiety OKP w miastach wojewódzkich

[2002-07-23 19:46:29]

Ogólnopolski Komitet Protestacyjny, powołany w Stoczni Szczecińskiej, zorganizował we wtorek pikiety w kilku miastach wojewódzkich, w których wzięli udział przedstawiciele zakładów pracy, którym grozi upadłość. Protestujący żądali utrzymania miejsc pracy i podjęcia przez rząd działań na rzecz ratowania upadających przedsiębiorstw.

W Szczecinie w proteście uczestniczyło około 1000 osób. Pochód otwierał Komitet Protestacyjny Stoczni Szczecińskiej i przywódca strajku w roku 1980, Marian Jurczyk. Byli także obecni przedstawiciele Stoczni Remontowej "Gryfia" i fabryki mechanizmów samochodowych Polmo. Pracownicy stoczni nieśli transparenty z napisem: "Rozliczymy AWS, rozliczymy SLD".

W Lublinie protestowało około 100 osób przed urzędem wojewódzkim. Byli to przede wszystkim pracownicy Zakładów Azotowych w Puławach.

W Krakowie przed Hutą im. Sendzimira w wiecu poparcia dla pracowników Stoczni Szczecińskiej uczestniczyło kilkudziesięciu członków "Solidarności ’80".

W Poznaniu pod urząd wojewódzki przyszło ok. 100 osób, głównie z zakładów Cegielskiego. Obecni byli także przedstawiciele "Solidarności ’80", ZZ Inżynierów i Techników oraz członkowie Inicjatywy Pracowniczej Federacji Anarchistycznej.

W Opolu przed urzędem wojewódzkim manifestowało ok. 30 osób, m.in. pielęgniarki i pracownicy zakładów Kama Foods.

Pikiety, w których wzięło udział niewiele osób, odbyły się także w Bydgoszczy i Białymstoku.

Paweł Kończyk

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1968 - Zmarł Johann Koplenig, austriacki polityk, przewodniczący Komunistycznej Partii Austrii.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.

1984 - W Australii powstał drugi gabinet premiera Boba Hawke’a (ALP).

1997 - Zmarł David Rousset, francuski dziennikarz, publicysta, polityk trockistowski.