Pikiety OKP w miastach wojewódzkich

[2002-07-23 19:46:29]

Ogólnopolski Komitet Protestacyjny, powołany w Stoczni Szczecińskiej, zorganizował we wtorek pikiety w kilku miastach wojewódzkich, w których wzięli udział przedstawiciele zakładów pracy, którym grozi upadłość. Protestujący żądali utrzymania miejsc pracy i podjęcia przez rząd działań na rzecz ratowania upadających przedsiębiorstw.

W Szczecinie w proteście uczestniczyło około 1000 osób. Pochód otwierał Komitet Protestacyjny Stoczni Szczecińskiej i przywódca strajku w roku 1980, Marian Jurczyk. Byli także obecni przedstawiciele Stoczni Remontowej "Gryfia" i fabryki mechanizmów samochodowych Polmo. Pracownicy stoczni nieśli transparenty z napisem: "Rozliczymy AWS, rozliczymy SLD".

W Lublinie protestowało około 100 osób przed urzędem wojewódzkim. Byli to przede wszystkim pracownicy Zakładów Azotowych w Puławach.

W Krakowie przed Hutą im. Sendzimira w wiecu poparcia dla pracowników Stoczni Szczecińskiej uczestniczyło kilkudziesięciu członków "Solidarności ’80".

W Poznaniu pod urząd wojewódzki przyszło ok. 100 osób, głównie z zakładów Cegielskiego. Obecni byli także przedstawiciele "Solidarności ’80", ZZ Inżynierów i Techników oraz członkowie Inicjatywy Pracowniczej Federacji Anarchistycznej.

W Opolu przed urzędem wojewódzkim manifestowało ok. 30 osób, m.in. pielęgniarki i pracownicy zakładów Kama Foods.

Pikiety, w których wzięło udział niewiele osób, odbyły się także w Bydgoszczy i Białymstoku.

Paweł Kończyk

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.

1949 - Zawieszenie broni w wojnie izraelsko-arabskiej.