Pikiety OKP w miastach wojewódzkich

[2002-07-23 19:46:29]

Ogólnopolski Komitet Protestacyjny, powołany w Stoczni Szczecińskiej, zorganizował we wtorek pikiety w kilku miastach wojewódzkich, w których wzięli udział przedstawiciele zakładów pracy, którym grozi upadłość. Protestujący żądali utrzymania miejsc pracy i podjęcia przez rząd działań na rzecz ratowania upadających przedsiębiorstw.

W Szczecinie w proteście uczestniczyło około 1000 osób. Pochód otwierał Komitet Protestacyjny Stoczni Szczecińskiej i przywódca strajku w roku 1980, Marian Jurczyk. Byli także obecni przedstawiciele Stoczni Remontowej "Gryfia" i fabryki mechanizmów samochodowych Polmo. Pracownicy stoczni nieśli transparenty z napisem: "Rozliczymy AWS, rozliczymy SLD".

W Lublinie protestowało około 100 osób przed urzędem wojewódzkim. Byli to przede wszystkim pracownicy Zakładów Azotowych w Puławach.

W Krakowie przed Hutą im. Sendzimira w wiecu poparcia dla pracowników Stoczni Szczecińskiej uczestniczyło kilkudziesięciu członków "Solidarności ’80".

W Poznaniu pod urząd wojewódzki przyszło ok. 100 osób, głównie z zakładów Cegielskiego. Obecni byli także przedstawiciele "Solidarności ’80", ZZ Inżynierów i Techników oraz członkowie Inicjatywy Pracowniczej Federacji Anarchistycznej.

W Opolu przed urzędem wojewódzkim manifestowało ok. 30 osób, m.in. pielęgniarki i pracownicy zakładów Kama Foods.

Pikiety, w których wzięło udział niewiele osób, odbyły się także w Bydgoszczy i Białymstoku.

Paweł Kończyk

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

20 kwietnia:

1868 - W Warszawie urodził się Adolf Warski, działacz robotniczy, socjalistyczny i komunistyczny, dziennikarz i publicysta; zamordowany w ZSRR poczas czystek stalinowskich.

1919 - Powstała Socjalistyczna Partia Robotnicza Jugosławii.

1937 - W Lwowie urodziła się Krystyna Rodowska, polska poetka, tłumaczka literatury pięknej, krytyk literacki. Tłumaczyła m.in. Nerudę, Paza, Garcię Lorkę, Bretona, Geneta.

1995 - W Belgradzie zmarł Milovan Dżilas, polityk jugosłowiański, pisarz polityczny; bliski współpracownik Tity; od 1953 wiceprezydent Jugosławii; 1954 za krytykę rządów partii komunistycznej pozbawiony stanowisk i kilkakrotnie więziony; autor "Nowej klasy".

1999 - W USA miała miejsce masakra w szkole średniej Columbine, w wyniku której zginęło 15 osób.

2004 - Jan Guz został przewodniczącym OPZZ.

2013 - Giorgio Napolitano jako pierwszy historii prezydent Włoch został wybrany na II kadencję.