Pikiety OKP w miastach wojewódzkich

[2002-07-23 19:46:29]

Ogólnopolski Komitet Protestacyjny, powołany w Stoczni Szczecińskiej, zorganizował we wtorek pikiety w kilku miastach wojewódzkich, w których wzięli udział przedstawiciele zakładów pracy, którym grozi upadłość. Protestujący żądali utrzymania miejsc pracy i podjęcia przez rząd działań na rzecz ratowania upadających przedsiębiorstw.

W Szczecinie w proteście uczestniczyło około 1000 osób. Pochód otwierał Komitet Protestacyjny Stoczni Szczecińskiej i przywódca strajku w roku 1980, Marian Jurczyk. Byli także obecni przedstawiciele Stoczni Remontowej "Gryfia" i fabryki mechanizmów samochodowych Polmo. Pracownicy stoczni nieśli transparenty z napisem: "Rozliczymy AWS, rozliczymy SLD".

W Lublinie protestowało około 100 osób przed urzędem wojewódzkim. Byli to przede wszystkim pracownicy Zakładów Azotowych w Puławach.

W Krakowie przed Hutą im. Sendzimira w wiecu poparcia dla pracowników Stoczni Szczecińskiej uczestniczyło kilkudziesięciu członków "Solidarności ’80".

W Poznaniu pod urząd wojewódzki przyszło ok. 100 osób, głównie z zakładów Cegielskiego. Obecni byli także przedstawiciele "Solidarności ’80", ZZ Inżynierów i Techników oraz członkowie Inicjatywy Pracowniczej Federacji Anarchistycznej.

W Opolu przed urzędem wojewódzkim manifestowało ok. 30 osób, m.in. pielęgniarki i pracownicy zakładów Kama Foods.

Pikiety, w których wzięło udział niewiele osób, odbyły się także w Bydgoszczy i Białymstoku.

Paweł Kończyk

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

22 sierpnia:

1974 - W Krakowie zmarł Eugeniusz Kwiatkowski, działacz gospodarczy, polityk, inż. chemik. Przyczynił się do rozwoju polskiego przemysłu i gospodarki morskiej.

1994 - Holandia: Socjaldemokrata Wim Kok (PvdA) został premierem.

2007 - Zmarła Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

2011 - Zmarł Jack Layton, lider socjaldemokratycznej Nowej Demokratycznej Partii Kanady (NDP).