Z życia Samoobrony

[2003-07-30 17:14:11]

Zamiast Józefa Żywca, który zginał w wypadku, prowadząc samochód po pijanemu, do sejmowego klubu Samoobrony wejdzie Marian Widz, sołtys z Andrzejowa (lubelskie), który jesienią ubiegłego roku został zatrzymany przez policję za prowadzenie samochodu po pijanemu. Za czyn ten Widz został skazany przez sąd na pół roku więzienia w zawieszeniu na dwa lata, 300 zł nawiązki i 500 zł grzywny oraz dostał roczny zakaz prowadzenia auta.

Andrzej Lepper uważa, że prowadzenie po pijanemu samochodu oczywiście jest błędem, ale nie można bez przerwy pokutować za taki czyn, Widz przecież poniósł już karę, ponieważ utracił mandat radnego w Janowie Lubelskim i w związku z tym obecnie godzien jest zasiąść w Sejmie. "Zrobiłem rozeznanie w jego środowisku - powiedział Lepper - i nie spotkałem nikogo, kto by nie powiedział, że nie jest wart być posłem".

Tymczasem Danuta Żywiec, żona Józefa walczy o jego dobre imię i domaga się przeprowadzenia obdukcji sądowo-medycznej osób, które fatalnego dnia jechały z jej mężem samochodem, podejrzewa bowiem, że jej mąż został "wrobiony", ponieważ to nie on siedział za kierownicą w chwili gdy samochód uderzył w drzewo. Skierowała już w tej sprawie wniosek do Prokuratury Rejonowej w Lublinie.

Adam Sochaczewski

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

25 marca:

1873 - W Mainz (Moguncji) urodził się Rudolf Rocker, jeden z głównych teoretyków anarchosyndykalizmu, twórca Międzynarodowego Zrzeszenia Robotników (IWA).

1918 - Białoruś ogłosiła niepodległość. Powstała Białoruska Republika Ludowa.

1936 - Pogrzeb robotników zabitych poczas demonstracji z 23 marca; współcześni określali jego rozmiary jako porównywalne z pogrzebem Józefa Piłsudskiego.

1946 - Urodził się Daniel Bensaïd, filozof, teoretyk francuskiego trockizmu.

1947 - USA: W wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Centralii w stanie Illinois zginęło 111 górników.

1957 - Przedstawiciele rządów Francji, Włoch, Niemiec, Belgii, Holandii i Luksemburga podpisali Traktaty rzymskie, tworzące Europejską Wspólnotę Gospodarczą (EWG).

1969 - John Lennon i Yoko Ono w Amsterdamie rozpoczęli pierwszą akcję Bed-In for Peace.