Z życia Samoobrony

[2003-07-30 17:14:11]

Zamiast Józefa Żywca, który zginał w wypadku, prowadząc samochód po pijanemu, do sejmowego klubu Samoobrony wejdzie Marian Widz, sołtys z Andrzejowa (lubelskie), który jesienią ubiegłego roku został zatrzymany przez policję za prowadzenie samochodu po pijanemu. Za czyn ten Widz został skazany przez sąd na pół roku więzienia w zawieszeniu na dwa lata, 300 zł nawiązki i 500 zł grzywny oraz dostał roczny zakaz prowadzenia auta.

Andrzej Lepper uważa, że prowadzenie po pijanemu samochodu oczywiście jest błędem, ale nie można bez przerwy pokutować za taki czyn, Widz przecież poniósł już karę, ponieważ utracił mandat radnego w Janowie Lubelskim i w związku z tym obecnie godzien jest zasiąść w Sejmie. "Zrobiłem rozeznanie w jego środowisku - powiedział Lepper - i nie spotkałem nikogo, kto by nie powiedział, że nie jest wart być posłem".

Tymczasem Danuta Żywiec, żona Józefa walczy o jego dobre imię i domaga się przeprowadzenia obdukcji sądowo-medycznej osób, które fatalnego dnia jechały z jej mężem samochodem, podejrzewa bowiem, że jej mąż został "wrobiony", ponieważ to nie on siedział za kierownicą w chwili gdy samochód uderzył w drzewo. Skierowała już w tej sprawie wniosek do Prokuratury Rejonowej w Lublinie.

Adam Sochaczewski

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 stycznia:

1923 - Klub sejmowy Związku Ludowo-Narodowego (endecja) złożył wniosek w sprawie numerus clausus dla młodzieży żydowskiej na uniwersytetach.

1931 - Urodził się Johannes Rau, polityk niemiecki, działacz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

1933 - Urodziła się Susan Sontag, amerykańska pisarka, eseistka, krytyk społeczny i aktywistka praw człowieka.

1945 - We Francji znacjonalizowano zakłady Renault.

2004 - Zmarł Kalevi Sorsa, fiński polityk, wieloletni przywódca Partii Socjaldemokratycznej, czterokrotnie pełnił urząd premiera.

2006 - Ellen Johnson-Sirleaf została prezydentem Liberii.

2008 - Zmarł Pierre Lambert, francuski trockista, lider Międzynarodowej Organizacji Komunistycznej (Organisation Communiste Internationaliste).

2016 - Tsai Ing-wen (Demokratyczna Partia Postępowa) jako pierwsza kobieta wygrała wybory prezydenckie na Tajwanie.