TVP Kraków kłamie i odmawia sprostowania

[2009-06-06 19:37:04]

W telewizyjnej Kronice Krakowskiej, wyemitowano materiał sugerujący, że uczestnicy lokatorskich protestów to rasiści. Na żądanie sprostowania kierownictwo lokalnej TVP nie zareagowało.

4 czerwca, przed wspólną demonstracją anarchistów, lokatorów i związkowców odbył się o wiec organizowany przez Forum Jedności i Godności Lokatorów z udziałem kilkudziesięciu osób.

W trakcie wiecu doszło do incydentu z udziałem grupy neofaszystów, którzy próbowali przyłączyć się do protestu lokatorów. Lokatorzy wyprosili ich ze zgromadzenia.

Na miejscu była ekipa Telewizji Kraków, która nagrała relację z wiecu i z głównej demonstracji.

W wydaniu telewizyjnym Kroniki Krakowskiej 4 czerwca o godz. 18.00 można było jednak zobaczyć wypowiedź jednego z neofaszystów, jako rzekomego uczestnika protestu lokatorów. Powiedział on: Przyjadą tu bogaci murzyni, jakieś wieprze i będą tu zajmować substancję mieszkaniową.

W krótkiej relacji wśród dwóch zacytowanych informacji najwięcej miejsca poświęcono wypowiedzi neofaszysty, stwarzając wrażenie, że jest ona reprezentatywna dla środowiska lokatorów. Chwilę potem lektor telewizyjny poinformował, że lokatorzy przyłączyli się do demonstracji anarchistów.

Małgorzata Witkowska z Forum Jedności i Godności Lokatorów napisała sprostowanie do redakcji krakowskiej telewizji prosząc o odczytanie w TVP oświadczenia, że wspomniany neofaszysta nie ma nic wspólnego z akcją lokatorów.

W oświadczeniu możemy między innymi przeczytać: Swojego wystąpienia nie konsultował z nami, wielokrotnie zwracałam mu uwagę, odnosił się do mnie pogardliwie i obraźliwie. Dziś wiem że osoba ta nie przyszła z powodów stricte "lokatorskich" - miał swoje cele, które usiłował, jak widać z powodzeniem zrealizować. W imieniu swoim i innych poruszonych tą wypowiedzią uczestników, odcinam się od głoszonych przez niego treści, absolutnie nie współpracowałam z tym człowiekiem, w najmniejszym stopniu nie podzielam treści które głosił. Niemniej przepraszam - proszę (błagam wręcz o zamieszczenie) tego oświadczenia.

Do 6 czerwca żadne sprostowanie nie zostało odczytane w TVP Kraków. Kiedy jeden z działaczy zatelefonował do redakcji telewizji usłyszał, że treść i zasadność ewentualnego sprostowania na antenie TVP zależy od spełnienia wymogów prawa prasowego.

Piotr Ciszewski

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

3 maja:

1849 - W Dreźnie wybuchło powstanie pod wodzą Michaiła Bakunina.

1891 - W Krakowie urodził się związany z lewicą awangardowy poeta Tadeusz Peiper.

1921 - Urodził się Vasco dos Santos Gonçalves, premier Portugalii w latach 1974-1975 (po rewolucji goździków); przeprowadził upaństwowienie banków i towarzystw ubezpieczeniowych.

1936 - Front Ludowy wygrał wybory parlamentarne we Francji.

1969 - USA: Policja zatrzymała 12 tys. uczestników demonstracji przeciwko wojnie w Wietnamie.

1974 - Powstała centrolewicowa Portugalska Demokratyczna Partia Pracy (PTDP); pierwsza partią polityczną ustworzoną po Rewolucji Goździków.

2002 - Zmarła Barbara Castle, brytyjska polityczka Partii Pracy.