Orlen przejmowany

[2004-04-08 22:02:17]

PKN Orlen – jedna z największych spółek z udziałem skarbu państwa ma od dzisiaj nowego przewodniczącego rady nadzorczej. Na miejsce odwołanego Macieja Giereja walne zgromadzenie akcjonariuszy powołało Jana Wagę, związanego z najbogatszym Polakiem Janem Kulczykiem.

Waga - jedyny kandydat na stanowisko nowego szefa rady nadzorczej - został zgłoszony przez spółkę Kulczyk Holding SA. Do rady weszli też inni ludzie Kulczyka, mimo że jego spółki posiadały jedynie 5 proc. udziałów w Orlenie.

Nowego przewodniczącego poparł minister skarbu Zbigniew Kaniewski - zwolennik szybkiej fuzji Orlenu w węgierskim koncernem naftowym MOL. W tej sprawie minister spotykał się w ubiegłym tygodniu m. in. z prezesem PKN Orlen Zbigniewem Wróblem oraz szefem Nafty Polskiej Krzysztofem Zyndulem.

Kaniewski chce przeprowadzić fuzję do końca kwietnia, przed podaniem się rządu Leszka Millera do dymisji. Zmiana rady nadzorczej na ludzi przychylnych koncepcjom połączenia z węgierskim koncernem ma być pierwszym elementem tego planu.

Samo zaś hasło fuzji z MOL-em może być jedynie zasłoną do innych działań. Dotychczas skarb państwa kontroluje PKN Orlen posiadając 33 proc. akcji spółki i poprzez państwową Naftę Polską, która posiada 17,6 proc. akcji Orlenu. Pod hasłem połączenia nowi przedstawiciele Orlenu zamierzają wykupić wszystkie akcje Nafty, a następnie je umorzyć. W ten sposób państwo utraciłoby kontrolę nad spółką na rzecz obecnej ekipy z Sojuszu Lewicy Demokratycznej i Jana Kulczyka.

Jeden z kandydatów na premiera Marek Belka, zaniepokojony tempem dokonywanych zmian w Orlenie, apelował wczoraj o wstrzymanie jakichkolwiek decyzji do czasu powołania nowego rządu. Stanowisko Belki poparł też klub SLD. Wiele wskazuje jednak, że nikt w tej chwili nie panuje i nie kontroluje działań ministerstwa skarbu.

Paweł Kończyk

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.