III Ogólnopolska Konferencja Pracownicza

[2004-11-07 20:29:45]

W dniach 6-7 listopada, w Łodzi, odbyła się III Ogólnopolska Konferencja Pracownicza. Organizatorami Konferencji był Zwiazek Zawodowy Inicjatywa Pracownicza, Grupa na rzecz Partii Robotniczej oraz Czerwony Kolektyw-Lewicowa Alternatywa. Obecni byli przedstawiciele Związku Zawodowego Budowlani, Inicjatywy Pracowniczej z poznańskich zakładów Cegielskiego oraz łódzkiego Uniontexu, działacze Ogólnopolskiego Zwiazku Bezrobotnych oraz Wolnego Zwiazku Zawodowego "Sierpień 80".

Wśród zaproszonych gości znaleźli się członkowie organizacji pracowniczych z Hiszpanii, Niemiec, Szwecji, USA, Wielkiej Brytanii i Włoch.

Głównym tematem konferencji był sposób przygotowania skutecznych protestów pracowniczych. Zagraniczni goście przedstawili kampanie prowadzone przez ich organizacje. Lotta Holmberg ze szwedzkiego anarchosyndykalistycznego zwiazku zawodowego SAC oraz hiszpańscy anarchosyndykaliści z CGT (Generalnej Konfederacji Pracy) mówili o sposobach prowadzenia kampanii wśród emigrantów. Uczestnicy konferencji zadecydowali że konieczne jest rozpoczęcie wspólnych działań, majacych na celu poprawę sytuacji Polaków wyjeżdżających do pracy do krajów Unii Europejskiej. Przy wsparciu zachodnioeuropejskich związków zawodowych ma zostac przygotowana skierowana do potencjalnych emigrantów kampania informacyjna na temat ich praw.

Swoje dowiadczenia przedstawili zwiazkowcy z różnych zakładów, w których niedawno odbywały się protesty. Barbara Radziewicz z Ogólnopolskiego Związku Bezrobotnych przedstawiła sytuację bezrobotnych w Polsce. Mówiła też o próbach włączania ich do diałania w różnych organizacjach i przezwyciężania bierności. Mówcy podkreslali, ze konieczne jest przełamanie neoliberalnej propagandy, starającej się stworzyć konflikt między pracującymi i bezrobotnymi, mówiąc tym drugim że nie mają pracy tylko dlatego że pracownicy nie godzą się na liberalizację prawa pracy.

Część konferencji poświęcono sposobom współpracy protestujących ze społecznościami lokalnymi. Omawiano między innymi sytuację na Śląsku, gdzie do protestów górników dołączają się różne grupy społeczne. Rozbawienie wywołało stwierdzenie Dariusza Zalegi z redakcji miesięcznika "Nowy Robotnik", że obecnie na demonstracjach górniczych pojawiają się nawet radni PO, którzy kilka lat wcześniej krytykowali kopalnie jako przestarzałe molochy.

Ustalono, że kolejna Ogólnopolska Konferencja Pracownicza, odbędzie się w czerwcu przyszłego roku w Warszawie.

Piotr Ciszewski

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.