III Ogólnopolska Konferencja Pracownicza

[2004-11-07 20:29:45]

W dniach 6-7 listopada, w Łodzi, odbyła się III Ogólnopolska Konferencja Pracownicza. Organizatorami Konferencji był Zwiazek Zawodowy Inicjatywa Pracownicza, Grupa na rzecz Partii Robotniczej oraz Czerwony Kolektyw-Lewicowa Alternatywa. Obecni byli przedstawiciele Związku Zawodowego Budowlani, Inicjatywy Pracowniczej z poznańskich zakładów Cegielskiego oraz łódzkiego Uniontexu, działacze Ogólnopolskiego Zwiazku Bezrobotnych oraz Wolnego Zwiazku Zawodowego "Sierpień 80".

Wśród zaproszonych gości znaleźli się członkowie organizacji pracowniczych z Hiszpanii, Niemiec, Szwecji, USA, Wielkiej Brytanii i Włoch.

Głównym tematem konferencji był sposób przygotowania skutecznych protestów pracowniczych. Zagraniczni goście przedstawili kampanie prowadzone przez ich organizacje. Lotta Holmberg ze szwedzkiego anarchosyndykalistycznego zwiazku zawodowego SAC oraz hiszpańscy anarchosyndykaliści z CGT (Generalnej Konfederacji Pracy) mówili o sposobach prowadzenia kampanii wśród emigrantów. Uczestnicy konferencji zadecydowali że konieczne jest rozpoczęcie wspólnych działań, majacych na celu poprawę sytuacji Polaków wyjeżdżających do pracy do krajów Unii Europejskiej. Przy wsparciu zachodnioeuropejskich związków zawodowych ma zostac przygotowana skierowana do potencjalnych emigrantów kampania informacyjna na temat ich praw.

Swoje dowiadczenia przedstawili zwiazkowcy z różnych zakładów, w których niedawno odbywały się protesty. Barbara Radziewicz z Ogólnopolskiego Związku Bezrobotnych przedstawiła sytuację bezrobotnych w Polsce. Mówiła też o próbach włączania ich do diałania w różnych organizacjach i przezwyciężania bierności. Mówcy podkreslali, ze konieczne jest przełamanie neoliberalnej propagandy, starającej się stworzyć konflikt między pracującymi i bezrobotnymi, mówiąc tym drugim że nie mają pracy tylko dlatego że pracownicy nie godzą się na liberalizację prawa pracy.

Część konferencji poświęcono sposobom współpracy protestujących ze społecznościami lokalnymi. Omawiano między innymi sytuację na Śląsku, gdzie do protestów górników dołączają się różne grupy społeczne. Rozbawienie wywołało stwierdzenie Dariusza Zalegi z redakcji miesięcznika "Nowy Robotnik", że obecnie na demonstracjach górniczych pojawiają się nawet radni PO, którzy kilka lat wcześniej krytykowali kopalnie jako przestarzałe molochy.

Ustalono, że kolejna Ogólnopolska Konferencja Pracownicza, odbędzie się w czerwcu przyszłego roku w Warszawie.

Piotr Ciszewski

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

26 czerwca:

1870 - Zmarł Armand Barbès, rewolucjonista francuski; 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1891 - Powstała najstarsza argentyńska partia polityczna Radykalna Unia Obywatelska (UCR). W swojej ideologii łączy elementy radykalizmu, socjalliberalizmu,socjaldemokracji i centryzmu. Należy do Międzynarodówki Socjalistycznej.

1944 - RPPS, wchodzaca w skład CKL, przyjęła nazwę PPS-Lewica.

1945 - W San Francisco została podpisana Karta Narodów Zjednoczonych.

1968 - W Czechosłowacji zniesiono cenzurę.

1974 - Sejm przyjął nowy Kodeks pracy.

1981 - Na konferencji Organizacja Jedności Afrykańskiej w Nairobi uchwalono Afrykańską Kartę Praw Człowieka i Ludów.

1991 - W Mławie wybuchły antyromskie zamieszki.