FMS pisze do Tuska ws. referendów lokalnych

[2013-10-24 21:40:57]

Liderzy Federacji Młodych Socjaldemokratów – Grzegorz Gruchalski (przewodniczący Rady Krajowej FMS) i Błażej Makarewicz (przewodniczący Rady Mazowieckiej) wystosowali do premiera Donalda Tuska oraz przewodniczących głównych sił parlamentarnych list otwarty, w którym wyrażają swój sprzeciw wobec kolejnych przypadków „bojkotowania” lokalnych referendów odwoławczych przez sprawujących władzę samorządowców.

Działacze FMS zwracają uwagę, że zdecydowana większość inicjatyw referendalnych w sprawie odwołania organu jednostki samorządu terytorialnego przeprowadzonych w ostatnich latach zakończyła się niepowodzeniem z powodu zbyt niskiej frekwencji. Winą za to obarczają rządzących samorządowców, którzy konsekwentnie nawołują do lekceważenia tego rodzaju inicjatyw obywatelskich.

Zdaniem Gruchalskiego i Makarewicza jedynym rozwiązaniem mogącym odmienić tą sytuację jest likwidacja progu frekwencyjnego: w przypadku ważności referendum niezależnie od liczby głosujących frekwencja mogłaby być znacznie wyższa niż obecnie. Bojkotowanie i zniechęcanie nie leżałoby bowiem w niczyim interesie - czytamy w liście.

Jednocześnie proponują zwiększenie wymaganej liczby podpisów pod wnioskiem o zwołanie referendum z 10 proc. do 15 proc. uprawnionych do głosowania, dzięki czemu referenda miałyby być bardziej reprezentatywne.

Bartosz Machalica

Weekend Antykapitalizmu 2022
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115 (blisko stacji metra Ratusz)
11 czerwca (sobota) 14:30 – 12 czerwca (niedziela) 19:30
PRZEGLĄD na Targach Książki w Warszawie 2022
Warszawa, Plac Defilad w Warszawie
26 maja (czwartek) - 29 maja (niedziela)
UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

29 maja:

1861 - Zmarł Joachim Lelewel, wybitny polski uczony o internacjonalistycznych i lewicowych poglądach, historyk, numizmatyk i poliglota, przeciwnik przywilejów szlachty, którą oskarżał o doprowadzenie do rozbiorów i klęski powstania listopadowego.

1934 - Bojówka Obozu Narodowo-Radykalnego ostrzelała w Warszawie lokal Komitetu Dzielnicowego PPS na Woli; 7 osób rannych.

1945 - Syria: Francuzi zbombardowali Damaszek.

1958 - Zmarł Juan Ramón Jiménez, poeta hiszpański, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury za rok 1956; w czasie hiszpańskiej wojny domowej popierał Republikę.

1969 - Argentyna: Rewolta Cordobazo w mieście Cordoba.

1993 - Niemcy: W Solingen w wyniku podpalenia domu dla azylantów spłonęło 5 Turczynek.

1994 - Węgierska Partia Socjalistyczna wygrała wybory parlamentarne.

2010 - Szwajcaria: W Lozannie odbył się kogres założycielski Alternatywnej Lewicy.