IV Ogólnopolska Konferencja Pracownicza

[2005-06-12 16:59:22]

W dniach 11-12 czerwca odbyła się w Warszawie IV Ogólnopolska Konferencja Pracownicza. Wzięli w niej udział przedstawiciele związków zawodowych z
kilkunastu zakładów z całej Polski. W konferencji uczestniczyli również zagraniczni działacze związkowi z Czech, francuskiej CNT (Krajowej Konfederacji Pracy) oraz SUD PTT, hiszpańskiej CGT (Powszechnej Konfederacji Pracy), szwedzkiego SAC (Centralnej Organizacji Szwedzkich Robotników), wydawcy niemieckiego anarchosyndykalistycznego pisma Wildcat oraz przedstawiciele Białoruskiej Akcji Socjalnej RAZAM.

W pierwszej części konferencji wystąpili przedstawiciele zakładowych organizacji związkowych. Sławomir Gzik, działacz związkowy z Ożarowa, jeden z koordynatorów protestu w Fabryce Kabli Ożarów powiedział że sytuacja świata pracy pogarsza się. Brakuje współpracy między organizacjami pracowniczymi, zarówno na szczeblu krajowym, jak i międzynarodowym.

Zdzisław Tuszyński, przewodniczący Federacji Związków Zawodowych "Metalowcy" stwierdził, że wielu z tych, którzy w latach 80 pisali postulaty "Solidarności" bardzo szybko zdradziło interesy pracownicze. "Społeczeństwo podzieliło się na bogatych i biednych, tych, których stać na posyłanie dzieci do prywatnych szkół i tych, których dzieci chodzą głodne" -stwierdził. Za fatalną sytuację świata pracy jego zdaniem odpowiada bezrobocie, które złamało klasie pracowniczej kręgosłup oraz kłótnie wewnątrz ruchu związkowego. Błędem nazwał wejście OPZZ w mariaż z socjaldemokracją, ponieważ skręciła ona na prawo. Apelował jednocześnie o stworzenie klasowego ugrupowania i porozumienie ideowej lewicy.

Grzegorz Kupis działacz WZZ "Sierpień 80" z Tramwajów Warszawskich stwierdził że potrzebne jest nawiązanie współpracy między związkami zawodowymi a organizacjami społecznymi.

Przedstawiciel Ogólnopolskiego Związku Bezrobotnych z Łodzi powiedział że bezrobocie powoduje sytuację że na ludziach wymusza się nawet, żeby pracowali na pełny etat, podczas gdy formalnie są zatrudnieni jedynie na 1/4. We współpracy z łódzkim Ogólnopolskim Związkiem Zawodowym Inicjatywa Pracownicza oraz Czerwonym Kolektywem-Lewicową Alternatywą, OZB przygotowuje się do założenia spółdzielni socjalnej, dzięki której bezrobotni mogliby zarobić i zdobywać kwalifikacje.

Piotr Ciszewski z CK-LA przygotował referat, dotyczący wizerunku protestów pracowniczych w mediach. Według niego media zostały opanowane przez neoliberałów, a demonstrujących często przedstawia się jako chuliganów. Stwierdził że częściowym wyjściem byłoby dokładniejsze przygotowywanie się przez organizatorów protestów do kontaktów z mediami.

Przedstawicielka "Solidarności" z poznańskiej Goplany opowiedziała o wyzysku zatrudnionych tam pracownic. Stwierdziła że związki zawodowe nie zapewniają dostatecznej ochrony pracownikom, a ci często boją się do nich zwracać.

12 czerwca odbyło się zebranie dotyczące akcji pomocy pracownikom sezonowym. Działacze Inicjatywy Pracowniczej, CK-LA oraz Grupy na rzecz Partii Robotniczej zapowiedzieli że w tym tygodniu rozpoczną kampanię informującą Polaków wyjeżdżających do pracy w Niemczech, Francji, Szwecji i Hiszpanii o ich prawach.

Paweł Kończyk

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1893 - USA: Krach na giełdzie nowojorskiej.

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).